15.03.2022 | 19:58
Брюксел пак не пусна българския План за възстановяване
Брюксел го отложи с още един месец

Европейската комисия и българското правителство са се договорили за ново отлагане с един месец на оценката на българския план за възстановяване и растеж.

Крайният срок от предишното отлагане изтича днес, но сега стана ясно, че остава остава за 15 април. Това е четвъртото отлагане на българския план. Общият ресурс, който страната трябва да получи в следващите години, е 12,9 милиарда лева.

Документът беше внесен в Брюксел от служебното правителство на Стефан Янев през октомври 2021 г., но комисията го върна с множество критики и новото правителство реши да го пренапише. Промените предвиждат сериозни промени в сектор „Енергетика“ – страната се отказа от изграждането на газова електроцентрала и ще затвори някои от въглищните мощности, но без трите големи централи в Маришкия басейн.

Днес от Еврокомисията заявиха, че водят конструктивен диалог с българските власти и са близо до финализирането на работата по плана. От институцията изразиха надежда, че оценката може да е готова и преди 15 април.

След като получи зелена светлина от Еврокомисията, планът на България трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране