01.12.2016 | 15:37
БСП иска служебeн кабинет на Радев да предложи еврокомисар
Премиерът в оставка засега не е коментирал конкретни имена

Докато правителството в оставка избягва да коментира избора на нов български еврокомисар, в парламента той стана основна тема. БСП очаквано обяви, че сегашният кабинет няма право да излъчи човека за този пост, което трябвало да направи все по-вероятното служебно правителство, назначено от новоизбрания президент Румен Радев. Патриотичният фронт обяви от своя страна, че изборът трябва да бъде направен до края на декември. От АБВ поискаха това да стане възможно най-бързо.

Премиерът в оставка засега не е коментирал конкретни имена, но обяви, че се надява България да получи като ресор екологията или регионалното развитие. Постът на българския комисар ще се освободи до края на годината, когато Кристалина Георгиева ще се оттегли като зам.-председател на Европейската комисия и комисар по финансите и бюджета, за да се върне в Световната банка.

Европейската комисия обяви, че няма точен срок, в който България да излъчи еврокомисар за екипа на Жан-Клод Юнкер. Доскоро сред спряганите възможни кандидати бяха заместник управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова. Актуални са и имената на министрите в оставка на правосъдието – Екатерина Захариева, и на регионалното развитие – Лиляна Павлова.

Няма точен срок за номинирането на следващия български еврокомисар

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин коментира, че правителството в оставка няма политическо основание да номинира еврокомисар, а и не трябва да се бърза с избора. По думите му за самия претендент не било логично и добре да бъде предложен от кабинет в оставка или от служебно правителство на президент, който си отива. Вигенин припомни изказване на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е готов въпросът да бъде обсъден през януари.

“Очевидно самият той не желае да има сериозни размествания в рамките на комисията, тъй като всяка промяна изисква ново изслушване на съответния кандидат и е възможно процесът да не мине леко както в началото на мандата на ЕК. На тезгяха няма толкова много ресори, за които да бързаме, дори още не е напълно сигурно, че Йотингер ще смени на поста Кристалина Георгиева”, обобщи Кристиан Вигенин.

Председателят на комисията вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер, който ще освободи ресора за цифровизацията. Депутатът от БСП смята още, че, ако не се създаде парламентарно подкрепено правителство в рамките на 43-то НС, следващият служебен кабинет, назначен от Румен Радев, трябва да направи номинацията, но добре било това да е след консултации с политическите сили.

Евентуална кандидатура на Росен Плевнелиев за поста по думите на Кристиан Вигенин не би било логично и адекватно решение. Преди ден и от ДПС лансираха тезата, че Плевнелиев се готвел за еврокомисар, въпреки че премиерът Бойко Борисов по-рано опроверга подобна възможност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране