01.12.2015 | 0:01
БСП напусна скандално заседание на бюджетната комисия
Това е атентат срещу демокрацията, а най-важният закон в държавата се обсъжда без информация, заяви Румен Гечев

Депутатите от БСП напуснаха вчера заседание на парламентарната бюджетна комисия, на което се разглеждаха бюджетите на НЗОК, на ДОО и общия за догодина. “Скандално е да се гледат трите бюджета наведнъж.

Скандално е 2 минути преди започването на заседанието да нямаме никакви материали, въпреки многократните ни предупреждения, за да може да седнем с експерти и да направим сметки”, обясни Гечев. Той подчерта, че няма становища към бюджетите, както и стенограма от първото четене. “В началото на комисията ни раздават проекта с включени предложения на други политически групи, с които ние не сме запознати.

Такова нещо няма дори и в Африка. Разпределят се милиарди без никаква информация”, коментира Гечев. Той определи това като атентат срещу демокрацията. В началото на заседанието Гечев  и Петър Чобанов от ДПС предложиха заседанието на комисията да бъде отложено за днес с мотивите, че най-важният закона на държавата се обсъжда без нужната информация. Желанието им обаче не беше уважено.

Гечев нарече останалите на заседанието членове на ресорната комисия “фигуранти”. Те са си решили, нека си гласуват”, коментира той. Гечев припомни, че приемането на трите бюджета на първо четене в комисия е било абсолютен рекорд. За 2 часа бяха приети 35 млрд. лв., подчерта Гечев и нарече това нечувано за европейската практика. “Това е пълен цирк, а не бюджет. Тук управляващите ни диктуват какво да приемем и какво не. Аз не искам да участвам като фигурант в тези обсъждания. Това е демонстрация на сила и вече на нищо не прилича. Не знам какво им става на колегите. От ГЕРБ не се изказваха на първо четене, не защитиха позициите си. Те гледат на парламента като на някакъв параван, каквото влезе вътре, гласуват си го и няма никакво значение какво е мнението на останалите колеги”, убеден е Гечев.

По-късно Николай Александров от “Атака” се присъедини към бунта на социалистите и напусна заседанието на бюджетната комисия. “Тук не се спазва правилникът на НС,  съгласно който 24 часа преди заседанието трябва да имаш материалите. Нямаме ги на пощите. Имаме доклад, който ни го носят пресен, пресен, другите два се печатат, не са готови”, обясни той.

“Искате демокрация, търсите за демокрация, но това е като в Северна Корея. В Евронюз има клипче в рубрика “No comment”, където Ким Чен Ун влиза и всички почват да ръкопляскат. Същото е и тук – Менда казва “продължаваме” и ГЕРБ гласуват “за”, ядоса се атакистът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране