30.01.2018 | 16:58
БСП настоя Делян Добрев да подаде отново оставка
КС реши, че Добрев не можел да остане депутат, като подал оставка, но сега вече можел

Поемане на политическа отговорност от ръководството на ПГ на ГЕРБ за допуснатото нарушение на конституцията, поемането на политическа и морална отговорност от народния представител Делян Добрев по един възможен начин – подаване на оставка. Това призоваха от БСП. Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов във връзка с решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционен отказа на НС да прекрати пълномощията на депутата Делян Добрев посочи, че конституцията е категорична за всички случаи, в които може да бъде прекратен мандатът на народен представител и решението на ПГ на ГЕРБ с мнозинство да не бъде прекратен този мандат е същинското нарушение на основния закон на държавата.

„Политическата отговорност за това нарушение на конституцията е на ръководството на ПГ на ГЕРБ и на цялата парламентарна група. Това нарушаване на конституцията е умишлено, посочи Жаблянов. „Със своето решение и гласуването си парламентарната група на ГЕРБ наруши и принципа на свободния мандат, записан в чл. 67 на Конституцията. Изходът от тази ситуация за ПГ на ГЕРБ както и за запазването на авторитета на Народното събрание е само един – поемане на политическа отговорност от ръководството на парламентарната група за допуснатото нарушение на конституцията, поемането на политическа и морална отговорност от народния представител Делян Добрев по един възможен начин – подаване на оставка“, посочи той. Според Жаблянов е ясно, че нарушаването на конституцията от страна на ПГ на ГЕРБ е умишлено и то е логичен резултат от цялостната линия ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държава в различните нейните измерения и аспекти.

Със 7 на 4 гласа Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на Делян Добрев от ГЕРБ като депутат. Решението на съда, което престои да бъде публикувано на сайта му по-късно днес, стъпва на вече дадено тълкуване за мандатите на народните представилите по конституционни дело №17 от 2013 г.

Днес КС е посочил, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция. Конституционните съдии не са обсъждали факта, че наскоро Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа. В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

На днешното си заседание КС реши и още едно дело – тълкува по искане на главния прокурор могат ли магистратите да карат по повече от два началнически мандата в системата. Според КС ограничението е единствено до мястото – шефовете могат да са на ръководен пост в едно и също звено в системата до два мандата.

1 коментар

  1. Жеков каза:

    Един хасковски дребен на ръст “демократ”,разбуни духовете в държавата. Деребействал в Хасково и областта,назначавал,уволнявал,този “исполин”,днес тича по редакции,сайтове,телевизии,за да ни убеди,че има и руси негри.Ако този живееше в съседна Румъния и беше направил такива поразии на държавата,щеше да бъде вече с три месечен стаж в Н-ския затвор.Всичко което той е “творил” през годините, е било под “зоркото” око на вторият в УП. Нарушилите конституцията, най висшия орган в държавата,трябва да бъдат изправени пред конституционния съд.Момчето от Хасково излезе от този съд,чист,изпран,готов за втора употреба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране