14.11.2023 | 16:58
БСП няма да подкрепи Борис Бонев за шеф на СОС
Социалистите не поясняват дали са склонни да гласуват друга кандидатура на ПП/ДБ/"Спаси София"

Изпълнителните бюра на Националния и на Градския съвет на БСП са решили общинските съветници на партията да не подкрепят Борис Бонев от коалицията ПП/ДБ/”Спаси София” за председател на Столичния общински съвет. Това съобщи лидерът на софийската организация на социалистите Иван Таков.

От изявлението му не става ясно дали левицата е склонна да обсъжда други кандидатури на ПП/ДБ/СС за шеф на столичния парламент. “Решението на колективните ни ръководни органи на национално и градско ниво произтича от нашата последователна позиция да не правим коалиции или сглобки с цел на всяка цена да участваме в управлението на Столична община. Разбира се, готови сме да разговаряме за политики, базирани на ценности, с всяка политическа група в СОС. Изборът на председател сам по себе си е безпредметен, ако нямаме съгласие по приоритетите, по които ще работи СОС. Ние имаме много ясно посочени приоритети в нашата работа. Преди и по време на предизборната кампания ги представихме пред гражданите на София и сега е време да действаме за тяхната реализация”, написа Таков във “Фейсбук”.

Изявлението на общинския съветник от БСП почти сигурно означава, че ПП/ДБ/СС ще трябва да се откажат от кандидатурата на Бонев и да посочат друг свой общинар за шефския пост и да се надяват той да бъде приет от други, освен от тяхната група в СОС. Другият вариант е новият председател на общинския съвет е да бъде излъчен от друга формация. Както “Сега” писа, в новия СОС има представители на 7 коалиции и партии – ПП/ДБ/”Спаси София” е с 23 души, ГЕРБ-СДС- 14, БСП- 9, “Възраждане”- 8, ИТН и “Синя София” на проф. Вили Лилков- по 3 и ВМРО- 1. Шефът на СОС може да бъде избран с гласовете на поне 31 общински съветници. Без този избор съветът не може да започне да функционира и да приема решения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране