20.11.2016 | 18:56
Буферът на реваншизма и бумерангът на мисълта
Тезиси

Георги Андонов е гербав депутат и последовател на Цецероновата ораторска школа.

Радио „Фокус“: Г-н Андонов, нека за започнем от там: защо наистина трябваше да се стига до оставка на правителството и ще наруши ли това стабилността в отделните общини, а и като цяло в България?

Георги Андонов, ГЕРБ: Категорично оставката на правителство не се прие добре от хората, лично на мен като народен представител ми се обадиха множество хора, за да окажат подкрепата си по отношение на политиката, провеждана от правителството, и с молба да не се подава оставка. Все пак аз мисля, че решението на премиера в оставка и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов е правилно, защото този вот на недоверие, който получихме във връзка с провеждана от нас политика, бе даден от избирателите и гражданите на България. (…)

Фокус: Все пак ПП ГЕРБ бе първа политическа сила на местните избори, взехте доста сериозни градове и въобще като цяло победата на партията по места бе категорична. Смятате ли обаче, че новата политическа ситуация и предстоящите парламентарни избори, неяснота около това кой ще поеме управлението на държавата в бъдеще ще се отрази негативно върху общините, особено тези, които са с кметове на ПП ГЕРБ? Ще бъдат ли според Вас възпрепятствани те да работят?

Георги Андонов: Знаете ли, аз съм народен представител вече трети мандат, минал съм през две служебни правителства, през три кабинета – два на нашия лидер Бойко Борисов и един на Орешарски. През тези три мандата видях много разнообразни действия от страна на политическите партии, които стоят зад отделните кабинети. По време на правителството на Пламен Орешарски видях много сериозна воля за реваншизъм по отношение на всичко, което направи ГЕРБ в първия си мандат по отношение на кадровата политика, по отношение на отношенията с местните власти. Реваншизмът настина беше много ясно изразен в тази 1 година и няколко месеца по време на управлението на Орешарски. Във втория кабинет на Бойко Борисов всички очакваха, че този реваншизъм ще бъде върнат като буфер на тогавашното мнозинство в лицето на БСП и ДПС. Премиерът обаче показа една огромна толерантност в комуникацията с отделните кметове, независимо на коя политическа партия са представители. Такива примери виждаме на много места, например в Гоце Делчев. Знаем и за постановлението на Министерски съвет, с което близо 26 милиона бяха разпределени за общини с кметове, които не са от ПП ГЕРБ, а предимно от ДПС. Това всъщност бе и един от основните успехи на това правителство. Надявам се, че от тук нататък и служебното правителство – независимо дали ще е съставено от г-н Плевнелиев или г-н Радев, да се поучи от тази политика и наистина да бъде последователно в решенията си. А за предстоящите избори то мога да кажа, че се надяваме да си извлечем поуките от грешките, които допуснахме през тази кампания, и да направим всичко възможно да се преборим за доверието на избирателите и отново да бъдем първа политическа сила и този път наистина да имаме едно много по-сериозно представителство в Народното събрание, което да доведе до едни наистина много по-сериозни реформи, които избирателите очакват…

Фокус: Правилно ли разбирам, че заявката на ПП ГЕРБ е да се направят промени (съгласно резултатите от референдума), които обаче да са реално работещи, а не популистки?

Георги Андонов: Като политическа партия вкарахме трите въпроса във вариант, в който бяха представени на самия референдум, защото такава е процедурата по закон. Но между първо и второ четене ще се опитаме като най-голямата партия в този парламент, въпреки че загубихме президентските избори, но ние сме с 83 народните представители, да направим един работещ модел, който да е съобразен и с функционалността на самата система за Народно събрание, и по отношение на искането на обществото да има сериозен мажоритарен елемент в избора на хора за различните институции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране