30.04.2019 | 19:03
ЧЕЗ отново иска 320 млн. евро за активите си в България
"Еврохолд" ще плати за активите със собствени средства и финансиране от западноевропейски банки

Сагата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България наближава своя окончателен край. Това пише чешкото бизнес издание “E15”, позовавайки се на източник, близък до преговорите между чешкото дружество и българския купувач “Еврохолд”. Изданието уточнява, че в момента се хармонизират последните детайли по договора, като ЧЕЗ може да получи 320 млн. евро за активите си у нас. Това била приемливата цена за чехите.

“През следващите седмици очакваме да бъде представена окончателната финансова структура на сделката и евентуалните изисквания на финансиращите банки. Но не мога да коментирам повече”, заявява говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова, като се позовава на споразумения за конфиденциалност.

На свой ред “Еврохолд” подчерта, че ще плати за активите със собствени средства и финансиране от западноевропейски банки. Преди седмица акционерите на “Еврохолд България АД” одобриха увеличение на капитала на компанията до 277 млн. лв. чрез емитирането на нови акции. По този начин холдингът може да набере до 154 млн. лева. Средствата ще бъдат използвани за подсилване на капиталовата позиция на групата, както и в подкрепа на нейната експанзия.

Дружеството оказва пълно съдействие на Комисията за финансов надзор, която преди дни започна проверка на сделката. Холдингът подчерта, че след окончателното подписване на необходимите договорености по финансирането й, “ще бъдат представени публични детайли”.

Сумата в размер на 320 млн. евро бе спрягана и когато ексклузивен купувач бе “Инерком” на Гинка Върбакова. КЗК обаче забрани сделката с “Инерком”, а и до последно Върбакова не представи информация с какви пари ще плати.

Сега чешките енергийни анализатори коментират, че рисковете при преговорите с “Еврохолд” са много по-малки, тъй като това е публично търгувана фирма, а това означава достатъчно прозрачност. Очевидно в централата в Прага са научили достатъчно от преговорите с предишния купувач и са избрали компания с много по-добри позиции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране