10.04.2017 | 0:01
Чиновник е допуснал гаф с мебели за 2,3 млн. лв. за председателството ни на ЕС
НДК няма отношение към осигуряване на обзавеждането

Чиновник е допуснал гаф с търга за закупуването на мебели на стойност 2,3 млн. за българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари догодина. Миналата седмица служебното правителство гласува решение, с което държавата разпредели разходването на десетки милиони лева бюджетни средства за председателството, което България ще ръководи през първите шест месеца на следващата година.

„Допусната е грешка във вътрешната процедура за публикуване на файлове, в резултат на което в „Доставка на интериорно и офис обзавеждане“ са качени работни документи, свързани с т. нар. пазарна консултация, която е задължителна по закон и се прави, преди да се обяви обществената поръчка. Книжата ще бъдат свалени и на тяхно място ще бъде публикуван окончателният вариант на пазарната консултация, който не съдържа никаква информация, насочваща потенциалните кандидати към определен продукт, марка или визия. От служителя, допуснал грешката, са поискани обяснения и ще бъдат изготвени нови правила за документооборота“, уточняват от Националния център на българското председателство, който е на подчинение на служебния вицепремиер Деница Златева. Оттам изрично уточняват още, че НДК няма отношение към осигуряване на обзавеждането.

Припомняме, че Златева подмени двама от членовете на борда на НДК, но запази на поста му досегашния шеф  Мирослав Боршош. По-късно стана ясно, че техническата спецификация за мебелите е подменена. От изтеклите файлове на 5 април се разбира, че на Центъра на българското председателство е било препоръчано закупуването на фалшиви копия на мебели на известни дизайнери.
Виновният чиновник, който след като представи писменото си обяснение, вероятно ще понесе дисциплинарна отговорност като забележка, предупреждение за уволнение или уволнение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране