09.05.2015 | 0:14
Чрез поливалентност към политстабилност с десни болшевики
Местанчо на кафе с целувка

Лютви Местан, ДПС: …Трябва да се преборим вече с тези… местни феодали, и в този смисъл ДПС има една много ясна стратегия, свързана с местните избори. Аз само ще припомня, че освен около 30 и няколко кметове, които избираме с листите на ДПС, ние имаме определящо значение за избора на кметове в още около 80 общини. И 25-годишният ни опит показва, че са назрели условията да направим един много по-отговорен прочит на очакванията на нашите избиратели по места. И мога да съобщя, че ние вече няма да бъдем безалтернативни в политическото взаимодействие в местната власт. От еднопосочност на коалирането ще преминем към режим на поливариантност на политическото взаимодействие, което е естествена характеристика на центристките партии.

Антон Хекимян, bTV: Бихте влезли в различни конфигурации на местните избори.

ЛМ: Да. И това не е безпринципност, а, повтарям – първо верен прочит на очакванията на избирателите от гледна точка на профила на кандидата, на мажоритарните му качества, и най-вече защото това е характерно за центристките партии. (…)

АХ: Вие казахте, че сте споменали с кого бихте се коалирали, с кого бихте влезли в едно управление на местните избори, но все пак с кого бихте пили кафе по-конкретно? Като лица, политически формирования.

ЛМ: Малко съм изненадан, че кафето, което по принцип би трябвало да бъде символ на политическия диалог, собствено кърджалийското кафе с г-н Борисов се посреща толкова драматично.

АХ: О, не драматично, но знаково.

ЛМ: Не, не, знаково, но доста драматично. Дори, как да кажа, с много силни нюанси на негативно отношение. Това само показва колко тежко дефектирал е политическият диалог в България.

АХ: Само че това кафе, ако не се лъжа и със сигурност е така, беше предшествано от една друга пък знакова целувка между вас и Сергей Станишев. И именно затова ви представихме по този начин.

ЛМ: Да. Именно. Трябва да признаем, че след култовата реплика на г-н Костов през 1999 г. за ДПС като проклятието на България, в продължение на 15 години взаимодействието на ДПС с левицата сякаш беше безалтернативно. И то не толкова по решение на ДПС, не по наша воля. Дясното реши да издигне Берлинска стена между политическия център и себе си. Онова, което се опитваме да изграждаме като политически образ и физиономия, и в този план следва да се чете и отговорното решение на ДПС от юли миналата година. Онази прословута пресконференция, след което ние зададохме курса към плавен преход към политическа стабилност, е, че ДПС, без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия ще води разумен диалог и с дясното. Точно това наричам вече стратегия на изграждане на реален центристки образ. Още повече че и реалностите в 43-ия парламент показаха, че редица стратегически решения не биха могли да се случат без подкрепата на ДПС.

АХ:Което вкарва ли ви в тайна коалиция и тайна договорка, както обвиняват ГЕРБ, с управляващите?

ЛМ: Още един мит. Обичате митовете, свързани с ДПС. Аз не знам какво тайно има в един пределно явен вот, който ДПС дори без разговор…

АХ: Но ето – казвате, без нас не може да се случи.

ЛМ: …дори без разговори и без кафе с г-н Борисов даде за запазването на плоския данък. Приемете, че гласуваме съобразно собствената си либерална идентичност. Защото плоският данък е и наш продукт, ние сме съучастници в решението за установяването на плоския данък и естествено е, че ще си го съхраним. (…)

АХ: Да, но г-н Борисов все пак управлява и с Реформаторския блок. Ще ви цитирам едни думи, може ли да познаете на кого са? “На тази корпорация /ДПС/ аз гледам като на тумор, лекарят няма отношение към тумора, той просто го изрязва.” (Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването – б.р.)

ЛМ: Значи няма значение кое е конкретното физическо лице, изрекло тези думи, това е събирателният образ на десния болшевик, както и да се казва той!

1 коментар

  1. Хаджишлифер каза:

    Господин Местан,Кафелов, кмет на община Якоруда е един от тези феодали,натрупал състояние по съмнителен начин!Ти спиш ли, не видиш ли какво става в многострадална Якоруда с този твой звяр на когото се готвите да дадете пак нов мандат???И не е ли прав братовчед му бивш съветник от най европейската ви Партия,че в Якоруда и магарето Хасан да вържеш,и него ще изберат?И ако и вие мислите така изгонете магарето Кафелов и предложете ЧОВЕК!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране