17.11.2019 | 22:13
Чудо! България победи на футбол след 400 дни резил
Гол на Васил Божиков и куп пропуски на чехите донесоха първи успех на националния отбор от 13 мача

Националният отбор на България успя да спечели мач след 12 поредни неуспешни (7 загуби и 5 равенства) в продължение на 400 дни. Нашите победиха тима на Чехия с 1:0 в последния си мач от европейските квалификации пред почти празните трибуни на националния стадион „Васил Левски“. Заради наказанието от 1 официален двубой без публика след расисткия скандал на срещата с Англия (0:6), на стадиона бяха пуснати само деца от юношеските футболни школи.

Статистиката сочи, че българският тим за последно победи на 13 октомври 2018 г. – 2:1 срещу Кипър в София. Последваха 7 поражения и 5 равенства. А днес от онзи мач с Кипър се навършиха точно 400 дни.

Днешният двубой бе официален дебют на поста на новия селекционер на нашите Георги Дерменджиев, който бе начело на състава и в контролата срещу Парагвай три дни по-рано и завършила 0:1. Дерменджиев направи три промени в стартовия състав, в сравнение със спаринга с парагвайците – Васил Божиков, Петър Занев и Кирил Десподов започнаха вместо Божидар Чорбаджийски, Иван Горанов и Тодор Неделев.

След първо полувреме, в което чешкият тим, осигурил си вече класиране на Евро 2020, имаше надмощие, нашите откриха резултата 10 минути след подновяването на играта през II част. Тогава Десподов центрира, а Божиков нанесе точен удар с глава. До края на мача българският тим предимно се бранеше, а чехите натискаха да отбележат поне изравнителен гол, като превъзходството му бе очевадно. В крайна сметка – и заради добри прояви в защита и на вратаря Георгиев, и заради многото пропуски на съперника, нашите устискаха победата, макар притежанието на топката да бе 64% срещу 36 в полза на гостите, ударите – 13:3 (3:2 в рамките на вратата) пак за тях, а корнерите 10:3.

С тази измъчена победа българският отбор избегна и участта да завърши последен в гр.А от евроквалификациите, като събра 6 т., с 3 повече от тима на Черна гора. На първите две места приключват Англия (4:0 срещу Косово като гост тази вечер) с 21 т. и Чехия с 15, като се класират за Евро 2020. Пред България е още тимът на Косово с 11 т.

Ето мнението на селекционера Георги Дерменджиев:

Чехия е много добър отбор, извоюва си, класира се за евротурнирите (има предвид Евро 2020). Много хора ще кажат, че чехите са подценили мача, но нас това не ни интересува. Аз съм доволен заради играчите, ръководството и феновете, защото всички видяха, че тези момчета имат точно това, което аз вярвам – възможности. Играчите направиха което трябва, бяха като отбор и те знаят, че това е нашата сила. 

Обобщение на целите квалификации не искам да правя – кое, как, защо е правено… Аз съм отскоро и още като дойдох, казах, че всичко остава зад гърба и гледаме напред. Обнадежден съм, че виждам малко по-голям потенциал.

Сега има баражи (б.р. – за европейското първенство), има жребий на 22 ноември, ще видим кой ще ни се падне. Мачовете ще са чак през март, но това е на първо време, което предстои.

Ние играем прагматичен футбол, играчите дават оптималното, което могат. Що се отнася до решението на Ивелин Попов да се откаже от националния отбор – да не бързаме, има време ще видим. Има такива случаи на играчи, които са се отказали и да преосмислят решението си. Има време за баражите, ще решаваме по-нататък как ще се справяме“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране