27.01.2017 | 18:56
„Да, България!“ се явява на избори като „Да, България!“
Христо Иванов окончателно отказа сътрудничество с ДСБ и Радан Кънев

Националният съвет (НС) на „Да, България!“ реши партията да се яви на избори като „Да, България!“  – самостоятелно или в коалиция с нейното име „Да, България!“ ,  съобщи днес председателят на партията Христо Иванов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Той отбеляза, че след изборите „Да, България!“ ще участва във формиране на антикорупционен парламентарен блок с други политически сили от демократичната общност.

Нашите документи са напълно изрядни и ние нямаме основания да се съмняваме, че няма да получим регистрация, макар и в сгъстени срокове, увери Христо Иванов. ПП „Движение „Да, България!“ се учреди на 7 януари 2017 г. и очаква регистрацията си.

„Обръщаме се към нашите партньори от демократичната общност за формиране на широк антикорупционен блок в парламента. Обръщам се към нашите избиратели, по никакъв начин да не позволим на тази ситуация да създава напрежение, каза председателят на „Да, България!“  в ефира на bTV.

По думите му важното е да има кампания на идеи, а не на вътрешен антагонизъм. „Нашата стратегическа цел е да изградим трайна връзка с избирателя, не споделям паниката, че видите ли единственият шанс на „Да, България!“ и на колегите, създали платформа „Нова република“ , е да се преборим за тези 7% дял, наследството на Трайчо Трайков и единственият въпрос, който да ни занимава до избори е колко депутата могат да се съберат на върха на една игла“, заяви Христо Иванов.

Нямаме никакво намерение да участваме в препарцелиране на дясното пространство, добави той.  Политиката е дълга нива, припомни той думите на Стефан Савов, председателя на Демократическата партия. Движение „Да, България!“  е дългосрочен политически проект, работи през каузи и стратегическата цел е да излезем извън тези 7%,   отбеляза Христо Иванов, който призова да бъде подценяван българският избирател.

„БСП, ГЕРБ и ДПС не са лява и дясна партия,  а системни партии от корупционния модел, тяхната кауза е запазване на корупционния модел, докладът, който излезе онзи ден за последните десет години показа, че имаме едно циклене в политическото нежелание да се справяме с корупцията“, посочи председателят на „Да, България!“

„В центъра на българската политика стои как да си отвоюваме държавата от този корупционен модел, защото без това не можем да говорим за решаване на нито един друг проблем, свързан със здравеопазване, образование и др. „Да, България!“ има и визията, и капацитета да се справи, ако получим доверието на българските граждани, знаем как да се справим с голямата корупция в кратък срок.

Ако България си събере парите, които се крадат в страната, ще видим, че съвсем не е толкова бедна, колкото изглежда, защото има пряка връзка между  корупция и бедност, заяви Христо Иванов.

„Убеден съм, че колегите от „Нова република“ нямат нужда от „Да, България!“, за да влязат в парламента, нито пък „Да, България!“ е честно на третия месец към датата на изборите да влиза в коалиция. Ние трябва да отворим широк фронт на статуквото, колкото по-широк, с колкото с повече гласове и доверие влезем в този парламент, а това трябва да е целта, толкова повече ще говорим за общо политическо съдействие и бъдеще в парламента. Да се фокусираме върху идеите, не върху листите. Ще предложим на нашите приятели от „Нова република“ и други партии, доказали волята си да се противопоставят на корупцията, конкретна антикорупционна харта,  за да застанем зад нея“.

Запитан каква е оценката му за управлението на кабинета в оставка, Христо Иванов отбеляза свършеното в енергетиката, електронното управление и административната реформа. „Но големият проблем е, че Бойко Борисов и целият модел, по който е управлявал държавата и партийните си дела, показва, че е вреден за българската демокрация, защото става въпрос за една концентрация на власт – в неразличимо единство с БСП и ДПС“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране