18.01.2016 | 20:41
Да не изчезнеш за 30 секунди
Постфактум да приказваш е нещо като post fucktum

Водещ, bTV: Сега, вие планирате вот на недоверие, нали така?

Михаил Миков, БСП: Да. Обсъждаме с другите партии, които не подкрепят правителството.

В-щ: Много ми е интересно какво обсъждате с ДПС, която премина през сериозен трус? Вие как гледате на този трус, първо да ви попитам?

ММ: Въздържам се да коментирам други партии, но смятам, че ДПС е партия с история, има механизмите, с които да реши своите проблеми.

В-щ: Това не е просто коментар за политическа партия, това е показателно как един лидер може да си отиде за 30 секунди?

ММ: Е, не е съвсем за 30 секунди.

В-щ: Вие сте лидер на партия, възможно ли е това да се случи в БСП?

ММ: Вие си спомняте преди два месеца, че беше поставен въпросът за освобождаване на членовете на изпълнителното бюро, без това да е уставно разписано. И ако тогава гласовете в Националния съвет бяха с няколко повече настрани, сигурно…

В-щ: И за вашата оставка се говореше…

ММ: Не, за оставката на Изпълнителното бюро, аз след това щях и аз да си подам оставката. Защото такъв тип изнудване, както беше в нашата партия, няма място в демократичните системи. Така че това понякога се случва бързо.

В-щ: Добре, а вие с господин Местан като сте разговаряли като политически лидер с политически лидер, усещали ли сте това, че той е назначен, както самият той каза на пресконференцията след напускането си, изключването си?

ММ: Не, не съм имал такова усещане. Никога не ми е споделял такова нещо. Не съм имал такова усещане. Аз лично смятах, че конференцията го е избрала. И сега малко постфактум да го казваш, няма смисъл, няма значение.

В-щ: А как възприехте неговите думи, че той е жертва на медийни бухалки и репресия?

ММ: Вижте, всеки нещо казва, но когато го казваш след това, това няма такова значение. Оттук насетне ние очакваме и аз го заявих – ДПС да изчисти и да даде доказателства за своята опозиционност. Защото знаете, че и в обществото има сериозни съмнения, че в най-трудните моменти за управлението те дават своите гласове. Разбира се и с БДЦ ще продължим обсъжданията относно мотивите за вота на недоверие. Има много сериозни аргументи.

В-щ: Добре, а да ви питам докато сме на Местан още – Местан и Радан Кънев онзи ден на тайна среща в стаята в Народното събрание. Дори се заключили, пише по някои медии.

ММ: Не ще да е толкова тайно, щом са го направили в стаята и щом го писа по всички медии, сигурно и те не са искали да е много тайно, а са искали да е демонстративно.

В-щ: За какво са говорили? Да не са говорили за вашия вот?

ММ: Не знам, не съм присъствал на разговора и ми е трудно да кажа повече от това, което се написа в медиите.

В-щ: Радан Кънев би ли подкрепил подобен вот, след като каза, че той вече е опозиция?

ММ: Него трябва да запитате, защото вотът на недоверие е най-ясният индикатор къде си ти по оста опозиция и власт. Каквото и да говориш, че си опозиция, каквото и да се цупиш на министър-председателя, че не ти приема едно или друго решение, истината е вотът на недоверие, бюджетът, изборът на правителство. Това са червените точки, които разделят опозицията от управлението. Те са публични, ясни и във всяка демократична страна е така.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране