29.02.2016 | 0:01
Далавера: Най-скъпата оферта за „отпечатъците“ спечели
Пръстовото идентифициране ще струва почти половин милион, един четец - 286 лева.

Фирмата с най-високата ценова оферта – Консорциум „Стемо Гама консулт“, е победителят в публичния търг за изграждане на системата за пръстово идентифициране, става ясно от протокола на приключилия конкурс. Консорциумът е класиран на първо място със 75.608 точки, защото е предложил по-добро техническо изпълнение на заданието, а четири пъти по-евтината оферта на конкурентите от „Контракс“ остава на второ място с 69.783 точки, съобщи Клиника.бг.

И двете компании в консорциума – специализираната в компютърни системи и софтуер „Стемо“ ООД и IT лидерът „Гама Консулт – Калинкин, Прокопов и си-е“ СД, са с дългогодишен опит в сферата на здравеопазването. Първата има не малък опит в изграждането на сървърни системи, клъстери и криптиране на данни, а втората работи с едни от най-големите здравни заведения в страната (сред които ВМА, университетската болница във Варна „Св. Марина“ и столичната онкология). Същите са внедрили и специализирания софтуер за електронно отчитане пред здравната каса в партньорство с „Контракс“.

Победителят обещава да изгради новата система за пръстово идентифициране срещу 447 хил. лв. с ДДС и ще предлага четците на биометрични данни на единична цена от 286.80 лева. Още миналата седмица от здравната каса уточниха за Клуб Z, че фирмата, която спечели търга, ще предоставя също и устройствата, които ще преобразуват „отпечатъците“ в персонален цифров код. Само така ще бъдат напълно съвместими със системата на всички нива от преработката и съхранението на необходимите данни.

Проблемът е, че цената на нововъведението е доста по-висока от предварително обявената и по всяка вероятност ще бъде похарчена неоснователно. Първоначалните прогнози на здравната каса бяха за не повече от 300-400 хил. лв., а изпълнителите на медицинска помощ очакваха да си купуват четците за около 60-70 евро бройката, както твърдеше здравният министър д-р Петър Москов. Най-големият парадокс беше, че класираната на второ място „Контракс“ предлагаше да изгради системата само за 109 хил. лв. с ДДС и да продава устройствата за 228 лв. бройката.

Около пръстовото идентифициране има сериозни нормативни проблеми. Но първо място, липсва основен закон, който да предвижда въвеждането на „отпечатъците“ като форма на регистрация в болници, аптеки, лаборатории и при личните лекари. Единствената законна форма на контрол в момента е т. нар. чекиране с лични карти, което беше въведено миналата година и за което бяха похарчени над 30 млн. лева. При това ефектът от въвеждането им все още не е съвсем точно изчислен.

Един от малкото варианти за узаконяване на „отпечатъците“ беше Националният рамков договор, но и той няма да се състои, защото в петък Българският лекарски съюз отказа да сложи подписа си под документа. Основната причина е именно системата за пръстово идентифициране, която според лекарите е „поредният административен абсурд“ и не може да бъде част от рамковото споразумение за правилата на работа и заплащане в сектора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране