19.04.2024 | 11:43
Даниел Митов не иска да е външен министър
Не бива да се превръщам в ябълка на раздора, каза зам.-председателят на ГЕРБ

Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова със сигурност оттеглям своето одобрение да бъда външен министър, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред журналисти в парламента.

„В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ. Вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев. Сега може да му кажем: спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас“, коментира Митов.

Той благодари на служебния премиер за доверието, както и на Бойко Борисов, който по думите му подходил с разбиране към тази номинация. „Приех не защото това е основна цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази ситуация държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски“,добави Даниел Митое.

„Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Коментарът му идва след среща между Румен Радев и Димитър Главчев днес на „Дондуков“ 2 по повод предложенията за промени в състава на Министерски съвет. След срещата Главчев бе лаконичен, като каза, че диалогът продължава.

„Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване. Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране