23.08.2018 | 15:08
Дано прокурор да погали Бойко Борисов по главата някой ден

Валентин Радев и Румен Порожанов трябва веднага да си ходят, отсече лидерът на БСП на брифинг за чумата

Пробите дойдоха и няма чума – отговорност трябва да поемат премиерът Бойко Борисов и двамата министри Валентин Радев и Румен Порожанов. Надявам се някой ден прокурор да погали премиера Бойко Борисов по главата, включително за това, което причини на Странджа. Такава надежда изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

“Днес се явявам пред вас в лицето и качеството си на главен превратаджия в държавата по думите на Цветан Цветанов: “Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните”. Докъде стигна преврата, до официалната информация, че изследваните проби в 3-километровата зона в Странджа няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите от режима на правителството“, каза Нинова.

Нинова разкритикува Борисов, че управлява 10 години с лакърдии, което според нея води до срив на държавата и държавността. “Ще посетим Ямболско и Странжда. Този път ние ще го организираме – не преврат, но ред, права и закон в държавата. Ще се срещнем с хората и всички желаещи ще организираме и подпомогнем да подадат искове в български и европейски институции“, коментира Нинова. Според нея всеки лично трябва да си поеме отговорността за проблема с чумата.

По думите й двамата министри – на вътрешните работи Валентин Радев и на земеделието Румен Порожанов, трябва да си ходят веднага. “Да се провери дали с акцията срещу чумата се прикриват получени субсидии от фиктивни земеделски стопани и източване на пари от бюджета”, предложи още Нинова.

“Остават много въпроси защо се случи всичко това, след като и специалисти, и ветеринари, и Институтът към Министерство на земеделието обясняваше, че няма доказателства за наличието на чума”, посочи Нинова. “Ще искаме по всички законови начини да се провери неофициална информация в две посоки. Първо, че с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. Второ, да се проверят по дати действията на министър Порожанов, дали всичко това не беше една подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет“, посочи още лидерът на БСП.

Тя поясни, че заповед от министър Порожанов е променена 20 дни преди да тръгне чумата. “След това се появи обществената поръчка за фирма на компютърни специалисти да вземат едни пари, за да правят проби. Има ли в това предварително направен замисъл“, попита още Нинова. Тя припомни, че БСП е подала сигнал за отмяна на заповедите, с които са евтаназирани животните в Странджанско.

“Получихме отговор, прокуратурата отказва да отмени заповедите, но не казва и дума по отношение на извършени престъпления от длъжностни лица. За това вчера обжалвахме и искахме информация има ли извършени престъпления и от кого“, каза още лидерът на БСП.

Тя поясни, че когато от БСП са казали, че няма доказателства за чума, са се задали въпроси кой ще понесе отговорността, ако чумата тръгне из страната. Лидерът на БСП посочи, че тя ще поеме тази отговорност, ако е причината да се разнесе.

“Хайде сега да видим кой ще си понесе отговорността. Днес г-н Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на БАБХ. Трябва да се спре с този цирк. За Търговския регистър отговорността пое бушонът, г-жа Цачева си седи. За фалита на застрахователната дружество отговорността пое Ралица Агайн. Председателката на комисията видите ли не знаела. Сега насочват всички отговорности и стрели от сутринта към г-н Илиев“, каза Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране