14.04.2020 | 23:08
Държавата и Домусчиеви в спор за 52 млн. лв.
Бизнесмените не спазиха изискването да запазят тонажа на корабите, числеността на персонала и да повишат заплатите им до края на 2018 г.

Държавата и братята Кирил и Георги Домусчиеви се съдят за около 52 млн. лв. заради неспазените условия по договора за приватизация на Параходство „Български морски флот“ (БМФ). Домусчиеви, които купиха дружеството през 2008 г., първи са завели иск, че не дължат претендираната от държавата сума от 52 млн. лв. в Арбитражния съд към БТПП.

Малко след тях Агенцията за публичните предприятия и контрол (новото име на Агенцията за приватизация) е завела осъдителен иск в същия съд, пише Медиапул. Според договора за продажба купувачът имаше задължение да запази тонажа на корабите, числеността на персонала и да повиши заплатите им до края на 2018 г.

Две години по-рано – през 2016 г., Домусчиеви поискаха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по спора им с приватизационната агенция за промяна на договора. Решението бе в полза на собственика на БМФ. Последва скандал в управляващата коалиция и след настояване на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов решението в полза на БМФ беше обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът прекрати производството си по казуса, защото изведнъж откри, че няма компетентност да го разглежда.

Десетгодишният срок на следприватизационен контрол на сделката изтече в края на 2018 г. До 30 юни 2019 г. купувачът трябваше да отчете изпълнението на поетите ангажименти. Той обаче не е направил това и му беше наложена глоба от 11 хил. евро, която беше платена. Общо „Кей Джи Маритам Шипинг“ е платила над 5,8 млн. лв. наустойки на държавата заради неизпълнение по приватизационния договор. Сега предстои Арбитражният съд към БТПП да се произнесе по спора за неустойката от над 52 млн. лв. заради тонажа на корабите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране