09.11.2020 | 10:00
Дават по 24 лв. на ден на работниците в неплатен отпуск заради кризата с COVID-19
Деница Сачева обеща да свали и критериите за помощта за родители, чиито деца са карантинирани

По 24 лева на ден ще поучават служители, които са в неплатен отпуск заради кризата, породена от COVID-19. Помощта, която представлява 80% от минималната работна заплата, ще им бъде отпускана за времето, през което предприятието е затворено. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Приблизително 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души“, уверява министърът.

Тя обясни, че за да се дава помощта, трябва работодателят да запази служителите си и да подаде в системата данни за тях. „Работниците трябва да са в неплатена отпуска и директно на тях ще може да се изплати 80% от минималната работна заплата“, подчерта Сачева.

Де действаме така, както трябва с оглед да намерим верния баланс между икономическите и здравните мерки. На този етап не се предвиждат по-строги от тези, които вече са въведени. Там, където има по-висок процент на заразени хора, трябва да се действа локално“, добави тя.

Министърът уверява, че управляващите не се страхуват от това да въведат по-строги мерки.

„Даваме помощи на родителите, когато трябва да се затвори училище или се налага карантина на децата. До момента над 100 са подадените молби. Предстои да направим среща със здравният и с просветния министър, както и с родителски организации“, добави тя.

„Ще видим какви са нуждите на родителите и ако трябва, ще променим условията за получаването на помощите, за да може да достигат до повече хора. Има достатъчно средства, предвидени за тях. Над 7 млн. лева са отделени за тази година, а за следващата – 73 млн. лева. Обмисляме да вдигнем подоходния критерий, за да може повече родители да са в категорията на правоимащите“, заяви Сачева.

„Няма на този етап решение за затваряне както в Гърция за две седмици, където броят на заразените е много по-малък отколкото у нас. В готовност сме обаче да вземем такива мерки, каквито трябва според епидемичната обстановка“, добави тя.

„Ако бягахме от отговорност за мерките срещу COVID-19, щяхме да подадем оставка. В момента трябва да се вземат решения. Има нужда от действащ парламент, от актуализация на бюджета и приемането на параметрите в макрорамката за 2021 г. Сега се доказва, че има нужда от подобен тип отговорно поведение“, изтъкна социалният министър.

„Не предвиждам апокалипсис. Ще бъде трудно, но до момента сме инвестирали почти 1 милиард лева в българския бизнес както през Министерството на икономиката, така и през Министерството на труда“, добави тя.

„Почти 1,2 млн. българи ще може да получат пенсията от 300 лева. Изключително важно за всички наши сънародници е да имат достойна пенсия, която да им дава възможност да живеят малко по-добре“, каза още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране