25.01.2017 | 13:18
Деница Златева става служебен вицепремиер по председателството на ЕС
Другият вицепремиер е Малина Крумова, която ще отговаря за еврофондовете

Деница Златева ще бъде служебният вицепремиер по председателството на Европейския съюз. Международничката на “Позитано” 20 е и секретар на президента Румен Радев със същия ресор.

Златева бе част от предизборния екип на държавния глава и обикаляше с него страната преди президентския вот, като отговаряше за програмата му. Тя беше съветник в политическия кабинет на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева по времето на правителството на Сергей Станишев. Социалистката е вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените и член на Изпълнителното бюро на БСП. Владее немски, английски, руски и испански език. Тя се очертава да е единственото назначение на служебен министър от лявата част на политическия спектър в служебен кабинет с преобладаващо центристко-десен профил на пръв поглед.

Назначението на Златева ще бъде обявено официално до края на деня, когато се очаква, евентуално, да бъдат потвърдени и имената на служебните министри, повечето от които вече изтекоха през медиите.

Другият вицепремиер е Малина Крумова, която ще отговаря за еврофондовете. Тя сменя сегашния вице на Борисов със същия ресор – Томислав Дончев. В момента Крумова е начело на дирекцията за управление на средствата от ЕС.

Преди години Крумова е шеф на Управляващия орган на европрограмата“Околна среда”, която е спряна точно докато тя я ръководи. Напуска властта след като програмата е замразена от Европейската комисия в края на 2013 г., за да стане съветник към парламентарната група на ГЕРБ.

Друг президентски секретар пък ще оглави министерството на регионалното развитие. Това е Цвета Тимева, която вчера бе назначена в президентския екип. По-голямата част от министрите бяха засечени от медиите да влизат на последни разговори с президента Радев вчера следобед. Последен от президентството излезе вече назначеният за служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Единствената, която влезе на “Дондуков” 2 и отрече да е там като евентуален кандидат за правосъден министър, бе бившата лидерка на СДС Екатерина Михайлова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране