02.04.2015 | 19:13
Депутат иска да забрани законово “троловете” в интернет
В ГЕРБ ползвали младежката си организация за онлайн-пиар

Троловете в интернет трябва да се ограничат законово. Във Великобритания вече има предложение за до 2 години затвор за т.нар. “тролене“. Тези примитивни практики трябва да се признаят за грешни от партиите и да се прекратят със законова уредба.

Такова мнение изрази пред бТВ депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев по повод на репортаж на медията за използваните от партиите пиарски похвати във форумите на медиите или социалните мрежи.

“Не може, докато ЕК обявява за свой приоритет дигиталната икономика, у нас да се принизява интернет в платформа за тролове”, каза Тренчев и добави, че по време на посещението на делегация на Народното събрание в ПАСЕ, която предстои той да ръководи, ще проведе срещи с представители на британския парламент, за да се обсъдят законовите мерки, които те предлагат против интернет троловете и да се види кои от мерките са приложими и у нас.

Според Тренчев интернет “троленето“ отблъсква младите хора от политиката и те не трябва да бъдат насърчавани да се занимават с недостойни практики. Той каза, че е присъствал на официален форум по проблемите на интернет-комуникацията, където публично представители на БСП са признали, че разполагат с 50-60 души в офиси, ангажирани с интернет-тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите им.

Той съобщи, че е запознат с тарифи от 2 до 7 лева на коментар от различни компании за т.нар. управление на интернет репутацията и обяви подобни практики за крайно недопустими за политически партии, независимо от коя част на спектъра са.

Попитан за троловете на ДСБ, Тренчев каза, че председателят на ДСБ ясно е признал за грешката да ползват тролове като Тренчев добави, че адмирира тази оценка и призова всички политически партии да се откажат от практиката с троловете публично.

Междувременно телевизията показа репортаж, който показва, че членове на младежката организация на ГЕРБ са били мобилизирани да влязат в ролята на “интернет тролове” преди последните парламентарни избори.

От медията се позовават на кореспонденция между младежите, пишещи коментарите, и техния координатор, като медията получила достъп до електронните писма. “Това са анонимни писма, които някой ни приписва”, коментираха от пресцентъра на ГЕРБ и обявиха, че партията не е ползвала подобни услуги.

Според цитираната от бТВ кореспонденция младежите от ГЕРБ били насочвани от координатор, изпращал указания от имейл с потребителско име gogotovictory. Активист на име Митя съветва младите партийци да пишат коментари по два пъти на ден от личните си фейсбук профили или от фалшиви. “Троловете” са се отчитали в доклади и са били похвалени за огромната си активност.

Коментаторите, от една страна, трябвало навсякъде да хвалят работата и да пишат “про-ГЕРБ” коментари. От друга, трябвало да се атакуват партийните “врагове” Мая Манолова от БСП и Николай Бареков.

Троловете трябвало дори да коментират в полза на ГЕРБ трагичния случай, при който жена се самозапали пред президентството. От партията отрекоха цялата информация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране