17.01.2024 | 12:10
Депутат обиди българите, бил им промит мозъка
Много хора, които нямат сантиментални чувства към онази епоха, са готови да го бранят паметника, каза Манол Пейков

Не знаем чия собственост е паметника Альоша в Пловдив. Не е ясно дали е общинска или държавна. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.

След като водещата Мария Цънцарова го попита дали няма да се окаже, че ситуацията е подобна на тази с храма „Свети Николай Чудотворец“ в София и да е на руснаците, той отговори с „всичко е възможно“ и добави „отчасти това е проблемът“.

Пловдивският депутат призна, че Альоша се е превърнал в символ на града. Много хора, които нямат сантиментални чувства към онази епоха, са готови да го бранят, добави той.

„Альоша е символ първо на тоталитарната власт, второ – на непобедимостта на съветското оръжие, с което тя е донесена в България и трето – мнозина в наши дни хвърлят безкритично тези елементи върху днешна Русия, което обяснява и начина, по който много българи подкрепят Москва в зловещата и несправедлива война срещу Украйна“, коментира Пейков.

„Това е ключовата причина, заради която смятам, че е време Альоша да бъде пенсиониран, да бъде преместен внимателно на място, което е добре обмислено и историята му да бъде разказвана“, добави той.

Общинския съветник от БСП – София Иван Таков пък коментира, че идеологическата комплексарщина, която наблюдаваме през годините, е стресираща.

„Винаги, като се заговори за тези паметници, не се коментират въпросите за историята, която носят, а колко големи били. Това, което видяхме в София, е как държавата сама гази законите, които си е приела. Паметникът на Съветската армия в София бе незаконно нарязан и съдът потвърди това“, добави той.

„По оценка на областният управител стойността на паметника е над 20 млн. лева. Унищожено е държавно имущество за толкова средства. Фигурите бяха хвърлени в калта в Лозен. Това ли е отношението ни към историята и към културата?“, попита Таков.

Тези паметници не бива да бъдат разрушавани, а демонтирани – да им се смени мястото и височината, каза пък доц. Георги Лозанов.

„След падането на Берлинската стена имаше надежда, че и Русия ще стане част от свободния свят. Оказа се, че постепенно там се върна КГБ на власт и започна реставрация на стария съветски режим. Желанието му е отново да завземе старите територии на влияние, сред които сме и ние. Затова тези паметници имат конкретна политическа претенция в настоящето. Затова е хубаво да отидат в музей, в който се пази историята“, заяви доцентът.

„Говорите за преместване, но за паметникът в София, а и за Альоша в Пловдив е налице трайно прикрепване, т.е. не е преместваем, а е трайно прикрепен обект“, прекъсна го Таков.

Може да бъде съборен, премахнат, но не и преместен, добави той.

„Нека да попитаме хората какво мислят. Затова имаме внесен доклад в Столичния общински съветник с предложение за референдум. Дайте най-накрая да се вслушаме в желанието на хората. Глас народен, глас Божий. Ако искат преместване на паметниците, ще се съглася“, заяви социалистът.

„Когато е отвлечен княз Батенберг с ясната идея България да стане васал на султана дали Стамболов се е опитвал да прави референдум или веднага е потърсил друг княз, който веднага да започне да управлява страната без одобрението на Великите сили?“, попита пък депутатът.

На руския цар и да бъде присъединена към империята, поправи се той

„Дайте да чуем какво искат хората! Нека има референдум!“, призова отново Таков.

„На гражданите, на които им е промиван мозъка“, възкликна пък Манол Пейков, след което общинският съветник коментира, че думите на депутатът представляват обида за българите.

4 коментара

  1. Коко каза:

    С промит мозък са тези,които са гласували за теб.

  2. Крас каза:

    Крадецът вика дръжте крадеца. Този с промит мозък вика, че другите са такива.
    Такъв език на омраза само показва, че наистина има промит мозък, този който не иска да чуе гласа на хората. Като демокрация както и в Швейзария, хората имат право да ревашат проблеми си чрез референдуми. Отричането им показва само идеолагическа комплексарщина.

  3. 24-ти март и 3-ти май каза:

    Ми то България е секта – светска секта. Задайте си въпроса – защо правилата са такива, каквито са, и не са такива, каквито не са? Знае се добре кои са управляващите, каква е историята им, произхода и т.н. с пълни подробности. И въпреки това си седят там и продължават да управляват. На какво основание? Е това е сектата.

  4. Адам каза:

    Манолчо, мамин Божанин е еталон за психодесен по.мияр.
    Манолчо, къде отидоха парите за пострадалите от наводнението в карловско, които СЪБИРАШЕ В ЛИЧНАТА СИ БАНКОВО СМЕТКА?! Сега разчиташ, че Прокуратурата ви обгрижва, но ще дойде Видовден….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране