16.06.2015 | 20:11
Депутати крият парите си, подават нулеви имотни декларации
84 народни представители твърдят, че имущественото им състояние е без промяна. А лихвите по депозити?

Голяма част от политиците и висшите държавни чиновници са започнали да харча доходите си до последната стотинка и да не декларират никакви промени в имущественото си състояние пред Сметната палата.

От 240 депутати в Народното събрание 84 са подали уведомления, че нямат никаква промяна в личните си финанси. С нулеви декларации са и 6-има членове на кабинета, включително премиерът Бойко Борисов.

При депутатите има истински бум от нулеви декларации. За сравнение – през 2014 г. без промяна в състоянието си са били 36 души, през 2013 г. уведомленията са едва 7. Тук няма как да има правило кое е нормално и кое не, но липсата на каквато и да било промяна буди недоумение.

Експерти коментираха, че при банковите влогове най-малкото сумите се олихвяват. Тези пари обаче не са декларирани пред одитната институция.  Сметната палата няма право да проверява достоверността на декларираната информация за банкови влогове, защото това е банкова тайна. Подобни проверки се извършват само ако в останалите части от декларацията се установят проблеми и тя бъде изпратена за проверка в НАП.

Наред с масовото подаване на уведомления, и тазгодишните декларации са пълни с грешки. Огромна част от задължените лица, заемащи висши длъжности, не знаят какви обстоятелства подлежат на деклариране и проверките и сравненията стават на практика невъзможни. Масово в годишните декларации за придобитото през 2014 г. са вписани имоти и коли, купувани в други години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране