17.10.2023 | 16:36
Депутати се сбиха на комисията за машинния вот
Станислав Цанов бе довел със себе си бившия служител на НСО полк. Николай Марков

Странна сцена се разигра във временната парламентарна комисия, която проучва сигурността на машинното гласуване. Членовете й си изпуснаха нервите, докато провеждаха днес първото си истинско работно заседание. На него бяха поканили на изслушване неочакван гост – Станислав Цанов, който поддържа YouTube канал. Повод да получи толкова висока трибуна станаха твърденията на Цанов, че е бил заплашван от покойния бизнесмен Алексей Петров заради свое разследване за манипулации на машинния вот.

Още в самото начало на заседанието депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков сподели изумлението си, че колегите му са избрали точно такъв гост за първото си изслушване. Той открито заяви, че според него се подготвя атака срещу машинното гласуване. Георги Свиленски от БСП, който водеше заседанието, му отвърна, че депутати от комисията са поискали изслушването, което било одобрено и от останалите.

Цанов започна да разказва версията си – че е получил заплахи, защото се опитал да докаже, че може да се манипулира машинният вот, като обвини конкретно убития бизнесмен, че е пробил телефона му и е откраднал лична информация. Депутатите бяха принудени да изгледат и дълъг откъс от предаването му.

Божанков започна да се чуди какво общо има всичко това с машинния вот. Изнервен, зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, който също е член на комисията, скочи от мястото си и се опита да му изключи микрофона. Десният депутат оказа съпротива и Йорданов се върна на стола си. Съпартиецът му Станислав Балабанов викаше към Божанков, като го наричаше „това момченце“, а Свиленски, вместо да порицае Йорданов, поиска от десния депутат да се сдържа, защото сам си взел думата.

Божанков обаче продължи да говори, което страшно разяри зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев. „Не съм дошъл да слушам теб! Никой не те е оторизирал да водиш заседанието! Изключи си микрофона!“, закрещя той към депутата от ПП-ДБ. И се закани, че ако Свиленски не въведе ред, той ще го направи. Оказа се, че Цонев много държи да чуе какво има да сподели Цанов за манипулации на машинния вот – което не беше изненада, тъй като ДПС е сред противниците на изборната технология.

Случващото се започна да изглежда още по-странно, когато се разбра, че Цанов е довел със себе си бившия служител на НСО полк. Николай Марков. Той напусна със скандал охранителната служба през 2007 г. Марков твърдеше пред депутатите, че животът на Цанов е бил в опасност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране