14.07.2015 | 12:38
Депутатите избират шеф на БНБ, Местан се фръцна и напусна пленарна зала
ДПС поиска кандидатите за поста да представят екипа си, Цачева го отряза
На извънредно заседание Народното събрание избира нов управител на Българската народна банка. Лютви Местан постави условие, което не бе прието и ДПС напусна залата.
Кандидатите за поста са четирима. За фаворит се смята Димитър Радев, който бе номиниран от ГЕРБ, и има подкрепата на Реформаторския блок, макар от ДГБ да издигнаха свой кандидат – Бисер Манолов. Виктор Йоцов бе номиниран от групата на АБВ, а Григорий Вазов – от Патриотичния фронтПредседателят на ДПС Лютви Местан поиска всеки от кандидатите да заяви предварително с какъв екип от подуправители ще управлява банката, защото те са с относителна автономност за ресорите си. Той бе категоричен, че ако кандидатите „нямат доблестта“ да обявят екипа си, ДПС няма да подкрепи нито един от тях.“Единствено управителят може да номинира подуправителите, екипът с който възнамерява да управлява, всъщност следва да бъде важен ориентир за парламентарните групи кой да бъде подкрепен и кой не. Това е част от прозрачността на този избор. Поемате тежка отговорност в противен случай, тъй като си имате мнозинство, за да го приемете“, добави Местан.

След като предложението не беше прието, групата на ДПС напусна пленарна зала, като по думите на Местан изборът е дискредитиран. Янаки Стоилов от „БСП лява България“ предложи след приключване на дискусията всеки кандидат да има възможност да отговори на поставени от депутатите въпроси, сред които и за подуправителите. Предложението беше прието, но въпреки това ДПС не се върнаха в залата.

Нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев пък поиска изборът на управител на БНБ да бъде отложен до произнасяне на Конституционния съд по отношение на процедурата за издигане на кандидатите. Мнозинството отхвърли това предложение.

Не бе прието и заседанието да се излъчва пряко по БНТ и БНР. След това ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ представиха кандидатите си. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова представи Димитър Радев от името на на ГЕРБ, като посочи, че той има значителен опит в управлението на банка. „През последните 14 години той работи в МВФ. Опитът му там е изключително полезен за кандидатурата му за управител на БНБ“, посочи тя.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски представи Бисер Манолов, като посочи, той е магистър по икономика в УНСС.  „Има над 20 години опит в банковата система. член е на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Той очерта предизвикателствата пред банковия сектор. Реформа в банковия сектор, създаване на механизъм, който да гарантира достъп до информация, оценка на активите на банката и реакция при кризи. Манолов защити концепцията си по безспорен начин и компетентно отговори на всички зададени въпроси“, заяви Зеленогорски.

Виктор Йоцов бе представен от Георги Кючуков от АБВ, който посочи, че всички са наясно колко отговорен е изборът на управител на БНБ. Покрай действията и бездействията на ръководни кадри по аферата КТБ, кредитът на доверие спадна и той трябва да бъде върнат отново, добави Кючуков.

Григорий Вазов бе представен от председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов.  „Вазов е доктор е по икономика. Човек с 43-годишен опит и стаж в областта на финансите. Президент на висше училище по финанси, което той сам е създал. Ръководител на научни проекти. Този човек притежава достойнствата, които носи неговата знаменита фамилия. Той е падал и ставал и е побеждавал. На нашата национална банка е нужна точно такава кандидатура. Това не е предложение на ПФ, а на българския банков капитал, който трябва да оцелее“, подчерта Симеонов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране