20.10.2022 | 11:24
Депутатите отново не успяха да изберат шеф на парламента
ГЕРБ-СДС допуска възможността да се откаже от поста, а ПП предлага публични консултации

48-ото Народно събрание продължава да се върти в кръг, без изгледи да се тръгне в някаква посока. И на второто си заседание депутатите не успяват да се справят с единствената си задача до момента – да изберат председател на парламента. Днес бяха номинирани четирима кандидати и нито един от тях не успя да събере мнозинство.

Вчера вечерта ПП оттегли кандидата си Никола Минчев и отхвърли идеята на ДБ за ротационно председателство. Тази сутрин се проведе председателски съвет на парламентарните групи по казуса. Отчетлив резултат от него нямаше. И в началото на днешното заседание ГЕРБ-СДС издигна претендента си Росен Желязков. Повториха номинациите си ДПС, „Възраждане“ и БСП – съответно, Йордан Цонев, Петър Петров и Кристиан Вигенин.

„Имате една последна възможност да изберете председател на парламента, защото аз малко се поуморих“, обърна се водещият заседанието Вежди Рашидов към депутатите. Първо бяха гласувани последователно кандидатурите и на четиримата. Нито една не намери одобрение и на балотаж отидоха Желязков и Цонев, които бяха спечелили най-много гласове.

Всъщност Рашидов се обърка и обяви втория тур преди да бъде гласувана кандидатурата на Желязков. Това нищо не промени, само внесе малко допълнителен безпорядък в и без това хаотичното заседание. „Да видите, че който изберете, не е лесна тази работа. Вие хубаво се усмихвате, защото си седите, но видите ли ме мен“, оплака се бившият културен министър, който е в напреднала възраст.

Балотажът също не помогна. Депутатите се оттеглиха в едночасова почивка, по време на която се очаква да се събере председателски съвет, за да намери различно решение на кризисната ситуация.

В кулоарите Десислава Атанасова – водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС, допусна за първи път възможността формацията й да оттегли кандидата си и да се откаже от поста, ако това ще помогне да се намери консенсус. Христо Иванов – съпредседателят на ДБ, повторно лансира идеята на десницата за ротационно председателство. Сред другите групи обаче цари съмнение, че предложението противоречи на конституцията.

От ПП дадоха брифинг, на който предложиха да се проведат публични консултации с лидерите на всички парламентарни формации от 12 часа в сградата на парламента. „Това, което може да доведе до решение, е да започне един прозрачен процес и разговор пред очите на цялото българско общество“, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев. Колегата му Кирил Петков добави, че това е начинът да се уверят всички български граждани, че няма задкулисни договорки. Той покани поименно водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и подчерта, че на срещата трябва да дойдат „хората, които могат да взимат решения“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране