19.01.2024 | 13:01
Деса Атанасова и Борислав Белазелков стават конституционни съдии
Само един от ПП-ДБ гласува "против" председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Бившият съдия Борислав Белазелков и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова бяха избрани за съдии в Конститиционния съд (КС) от квотата на Народното събрание. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Един от ПП-ДБ гласува „против“ Атанасова. 55 от тях бяха „за“, а седем изобщо не гласуваха.

Третият кандидат – депутатката Цвета Рангелова от „Възраждане“, получи само 42 „за“ и не се класира за КС.

Иначе Атанасова получи 5 гласа повече от Белазелков – 159 срещу 154. Причината е, че от ГЕРБ и ДПС дадоха няколко гласа по-малко за бившия съдия.

От ПП-ДБ дадоха по 55 „за“ и за двамата кандидати.

В залата по време на изслушването Атанасова демонстративно (или без да се усеща за положението си на кандидат – бел.а.) се настани на обичайното си място сред депутатите и си говореше с колегите си. Тя изобщо не се съобрази, че другият кандидат на управляващите Белазелков трябваше със специално гласуване да получи достъп, за да може въобще да влезе в пленарната зала за обсъждането на кандидатурата му.

Рангелова също се беше настанила на депутатското си място. Тя няма никакъв шанс в надпреварата – разполага само с твърдата подкрепа на „Възраждане“, а и вакантните места в КС са само две и, както се каза, управляващите са се договорили от кого ще бъдат запълнени.

От опозицията съсредоточиха атаките си срещу Белазелков – както направиха и по време на изслушването. Петър Петров от „Възраждане“ разказа за решение на кандидата по съдебно дело от 2022 г. От неясното обяснение на Петров се разбра само, че Белазелков е осъдил парламента и други държавни органи за общо 1 милион лева в полза на фирма, приватизирала държавно дружество. От това негово решение, твърдеше Петров, последвала лавина от искове за вреди от страна на други „приватизатори“ за общо 65 милиона. Изявлението му беше подкрепено от соцдепутата Румен Гечев.

Това беше един от редките случаи днес, в който управляващите реагираха. Мирослав Иванов от ПП-ДБ обяви твърденията на Петров за манипулация и посочи, че другите съдилища не са длъжни да се съобразяват с отсъжданията на Белазелков. А съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов обвини националистите, че „четат учебници от соца“, и изтъкна, че не може да се очаква от съдилищата да отсъждат в полза на държавата, само защото е държава.

Тошко Йорданов от ИТН нападна Атанасов, като го попита дали е учил в „рабфак“ – термин от социализма, засягащ хора, влезли в университета без изпит. Обиденият Атанасов, който парадира с антикомунизма си, заяви, че е бил приет за студент след кандидатстване на общо основание. Даже цитира оценките си от изпитите – 5.50 по история и 3.75 по български. „Никога не съм бил член на БКП и никога не съм бил във връзка с ДС“, увери той.

2 коментара

  1. Красимира Узунова каза:

    Кой нормален човек, разбира се ако не е гербар, би могъл да предложи и избере тази фльорца за конституционен съдия!

  2. Елизабета Калчева каза:

    Българи! Чавка ви е изпила акъла! Деса общата конституционен съдия!!! Бог да ви е на помощ!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране