08.05.2016 | 16:06
Децата на Ердоган се къпят в съмнителни пари
Семейството на турския президент притежава пет вили в Истанбул
Билал Ердоган

Децата на Ердоган се къпят в пари, произходът на които е неизвестен, пише германският вестник „Билд“.Оттеглянето на министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу говори за това, че президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да разшири своята власт в страната, пише в съботното си издание германският вестник „Билд“, цитиран от ТАСС и БТА.

Експертите по турските въпроси са единни в мнението си, че според Ердоган Давутоглу е придобил твърде много власт в светлината на неговата роля в преговорите с ЕС за бежанците и критиката на президентската система, към която се стреми Ердоган, пише вестникът. „Билд“ допълва, че възможен кандидат за премиер е доверено лице на президента – неговият зет Берат Албайрак, който е министър на енергетиката. Той е женен за най-голямата дъщеря на Ердоган и се е превърнал в „най-здравата част от клана на турския държавен глава“.

„Билд“ отбелязва, че семейството на турския президент притежава пет вили в Истанбул. Те са собственост на синовете на Ердоган – Ахмет и Билал – и се оценяват на около 6 милиона евро. Докато техният баща изкарва на година около 50 хиляди евро, децата се къпят в пари. Какъв е техният произход? Официални данни за това няма, пише изданието.

Според информация на опозиционния „Джумхуриет“ всички, с изключение на най-малката дъщеря, се занимават с бизнес в сфери като козметика, продукти за бързо приготвяне, корабоплаване и бижутерия, пише „Билд“. Германският вестник отбелязва, че състоянието на сина на Ердоган – Ахмет, който се занимава с бизнес в областта на морските превози, се оценява на минимум 80 милиона долара.

Носят се слухове за това как той е получил пари, за да попадне в този бизнес. Възниква въпросът не получава ли той покровителство от страна на правителството, пише изданието. Вестникът отбелязва, че той избягва да се появява дори на семейни тържества и сватби. Името на малкия син Билал постоянно се появява в медиите във връзка със съмнителни и престъпни сделки, отбелязва „Билд“. Вестникът припомня, че той е бил подозиран в даване на подкупи и корупция.

Той, заедно с по-голямата си сестра, е бил замесен в корупционен скандал през 2013 г. Миналата година британският вестник „Гардиън“ разкри информация, че турски бизнесмени осъществяват изгодни сделки с терористите от „Ислямска държава“.

Един от тях, според „Гардиън“, е Билал Ердоган, припомня „Билд“. От септември 2015 г. Билал живее със семейството си в Болоня, Италия. От март местните власти водят разследване срещу него по подозрение за пране на пари, пише „Билд“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране