06.11.2016 | 0:01
Днес избираме президент на България
Гласуването започва в 7 часа и завършва в 20 часа

Централната избирателна комисия разпространи съобщение, в което припомни, че гласуването в изборите за президент и вицепрезидент на републиката е задължително и представлява изпълнение на граждански дълг.

Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, в конкретния случай избори за президент и вицепрезидент на републиката, се изключват от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент.

В случай че настъпят горните последици, лицата ще могат да упражнят избирателното си право, но трябва да подадат заявление до общинската администрация по постоянен адрес за вписване в избирателния списък и изключването им от списъка на заличените лица.

Неупражняването на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. не възпрепятства правото да гласувате при евентуален нов избор (балотаж).

Гласуването на 6 ноември 2016 г. за президент и вицепрезидент на републиката или на евентуален нов избор (балотаж) означава гласуване в избори от един вид, а именно избори за президент и вицепрезидент на републиката.

Гласуването в изборния ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако има все още желаещи гласоподаватели пред изборните помещения се удължава не по-късно от 21 часа. В деня преди изборите – 5 ноември, е забранена агитацията и за изборите, и за референдума, както и да се огласяват резултати от допитвания до общественото мнение за вота.

В самия ден на изборите пред изборното помещение се поставя информационното табло. На него трябва да има образец на бюлетината и за изборите, и за референдума и указания, че може да се гласува със знак „X” или „V“ със син химикал. С новите промени от тази година на това табло трябва да има и телефон за връзка с РИК и телефон за подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор. Ако СИК не допусне избирател да гласува, този отказ трябва да е писмен и той може да го оспори пред РИК, която се произнася до 1 час от получаване на жалбата

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране