19.02.2016 | 13:43
Днес се прекланяме пред паметта на Апостола на свободата
Отбелязваме 143 години от смъртта на Васил Левски

143 години от обесването на Васил Левски – възпоменания в памет на Дякона се провеждат в цялата страна. Кулминацията им е тази вечер пред паметника му в София. В родния град на Апостола церемониите вече започнаха.

Събитията по повод годишнината от смъртта на Апостола в родния му град Карлово са започнали още от сутринта. Къщата музей на Апостола ще посрещне тържествено шествие в негова памет. В двора на къщата се намира и паметник на неговата майка Гина Кунчева.

„Левски е символ, Левски е идеал, Левски е идеал, Левски е история, Левски е България”, каза Стефан Караиванов, негов родственик, който поднесе цветя на паметника на Гина Кунчева.

Купчини цветя и венци покриват основата на паметника на Васил Левски в София. Десетки хора идват тук още от снощи, за да почетат паметта на Апостола.

Паметникът на Васил Левски се намира на мястото, на което е било бесилото на революционера. Монументът е издигнат след Освобождението и е направен по проект на чешкия архитект Антонин Колар.

„Народът гордо пазил той, някой ден през някой час, той ще се върне тука при нас, никога няма да угасне любовта, към тоз войвода, дето борил се е за свобода”. Автор на тези стихове са децата от 4 В клас на столичното 41-о училище.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране