17.11.2017 | 1:30
До 1000 лв. глоба за достъп до стратегически обекти
Служителите на МВР ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница

Парламентът въведе глоба от 500 до 1000 лв. за нарушителите на правилата за достъп до стратегически обекти от значение за националната сигурност. Това предвиждат приетите набързо и без дебати промени в Закона за МВР, които минаха на второ четене вчера.

“Нарушителите на правилата за достъп до стратегическа зона, на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност, ще се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.”, пише в документа. За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба от 50 лв.

Служителите на МВР ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите на граничния режим. Единственото изискване е те да имат трудови правомощия с вътрешното ведомство. Цивилните могат да осъществяват охрана или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект – сграда, комплекс от сгради или части от съоръжение или част от него или обособен район с определени граници. Ще могат да придобиват информация от явни източници за подготвяни или вече извършени правонарушения. С текста се дават правомощия на служителите на МВР да задържат лице, което е нарушило охраната или пропускателния режим на обекта, охраняван от МВР или граничния режим. ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” решиха да дадат полицейски правомощия на лица, работещи по трудови правоотношения.

Депутатите приеха и възможността в малките населени места до 5000 души да има само двама пожарникари. Идеята беше подложена на критика от синдикатите в МВР, които определиха подобно решение като пробив във вътрешната сигурност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране