14.01.2024 | 11:01
Доган не е бил съгласен Карадайъ да подава оставка
Бившият шеф на парламентарната група на ДПС проговори за първи път след като напусна поста

“Не беше лесно да подам оставка. Имах няколко разговора с Ахмед Доган, той не беше съгласен“, заяви Мустафа Карадайъ за БНТ в първото си телевизионно интервю близо три месеца след внезапното си оттегляне като оперативен лидер на партията.

В “Денят започва“ с Георги Любенов Карадайъ обясни, че причината за оставката е, че “човек се амортизира“. “При мен, както виждате, има и натрупана умора от партийната ми битност през целия този период“, заяви председателят в оставка. И изтъкна, че е в структурите на Движението 1991-а г. и  с решението си е дал път на следващите поколения в политиката: “Има ново поколение по-млади политици, които се позиционират в партията. Те имат своята амбиция и трябва да имат този шанс за развитие“, пнясни Карадайъ, но без да споменава имена.

Макар че водач на парламентарната група на ДПС сега е Делян Пеевски, Карадайъ все още е депутат. Той обаче не се е появявал в парламента след подаването на оставката. Причината, по думите му, е, че не иска да бъде на политическия терен, за да не пречи на подготовката на евентуални бъдещи кандидати за ръководни позиции в партията. Карадайъ обаче уточни, че е в централата на ДПС почти всеки ден, както и че редовно се вижда с Ахмет Доган и Делян Пеевски. “Търсенето на интрига замъглява процеса“, каза председателят в оставка по повод многото теории за оставката му.

Карадайъ не отговори на въпроса кого вижда да оглави ДПС. В началото на януари в свое обръщение почетният председател на Движението прокара идеята за “тандем“ съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Решението трябва да бъде взето на предстоящата на 24 февруари национална конференция на ДПС. “Аз съм се оттеглил от терена, за да дам шанс за сериозен дебат. Има доста време до конференцията. Нека извървим своя нормален път“, каза Карадайъ. По думите му, предложението за двама лидери се корени в очакванията на различните групи симпатизанти на партията. “Новото поколение са по-практични, нетърпеливи да реализират амбициите си, които са комерсиални. Те искат всичко да се случи тук и сега. Не предават такава значимост на ценностите. Има и няколко поколения депесари, които са преживели Възродителния процес“, обясни Карадайъ. Според него именно чрез съпредседателство могат да покрият очакванията на тези различни групи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране