08.11.2023 | 14:41
Доган яхва сглобката
Босът на ДПС бил силно притеснен за „Лукойл“ и конкретно за пристанище „Росенец“, ТЕЦ „Варна“ и енергийните проекти

Почетния председател на ДПС Ахмед Доган ще поеме оперативното ръководство на партията до свикването на национална конференция, съобщиха от движението. Решението било взето от Централно оперативно бюро на ДСП.

Според източници на „Галерия“ Доган бил силно притеснен за „Лукойл“ и конкретно за пристанище „Росенец“, ТЕЦ „Варна“ и енергийните проекти. Движещ мотив му била заплахата за отмяна на дерогацията за доставки на руски петрол.

Почетния председател на ДПС бил откровен пред приближените си, че Карадайъ „не върши работа“ и бил „изчерпан“. Карадайъ е набелязан за смяна поради поради неубедителното му поведение като лидер . Източниците ни смятат, че Ахмед Доган отдавна е решил да го замени с Делян Пеевски, което до момента е неофициално потвърдено от партията.

От близо 5 месеца Пеевски е свръхактивен по всички въпроси, свързани с управлението на страната. Някои наблюдатели смятат, че целта му е да се отърве от наложените му санкции по „Магнитски“. Според друга версия пиар активистите имат за цел да го сложат в публичното пространство като евентуален бъдещ лидер на ДПС.

Очаква се да бъде насрочена национална конференция на ДПС, която да избере нов шеф. Тя вероятно ще е през януари или февруари.

Доган е почетен председател на ДПС, откакто напусна активната политика през 2013 година. Тогава за председател на Движението беше назначен Лютви Местан. След скандала той беше свален и на негово място беше назначен Мустафа Карадайъ. Депесари твърдят, че Карадайъ изгубил позиции през Доган именно заради напористия щурм към политическата активност от страна на Пеевски. Той дори стана съпредседател на парламентарната група на ДПС в последния местен вот. Негова е главната заслуга за успеха на ДПС в последния местен вот.

Партията постигна най-добрите си резултати до сега, стана втора политическа сила по брой общински съветници и общински кметове.

Вероятността Пеевски да смени Карадайъ пролича силно по време на приема в турското посолство по случай 100-годишнина от създаването на Турската република. Тогава около Делян Пеевски била събрана цяла парламентарна група и кметове на движението, които според очевидци са се снимали с посланика Айлин Секизкьок. В същото време Карадайъ стоял встрани, като се снимал с посланичката след оттеглянето на всички останали. Движението държи силен коз с оглед внасянето на предстоящия вот на недоверие към правителството от страна на БСП И Възраждане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране