13.12.2022 | 11:44
Дончева: ДПС и партията на Янев ще подкрепят кабинета “Габровски”. Сигурно ще опитат през тайно гласуване
Заради идващите местни избори ПП няма да се качат в една лодка с ГЕРБ, коментира лидерът на "Движение 21"

“ГЕРБ иска на всяка цена да мине кабинет с примамки в ляво, в дясно, в центъра и в бизнес средите. Но очевидно не се търси идентичност и програма. Напомня ми начина, по който Борисов излъчи преговорен екип на Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Ще възникне въпросът защо са се съгласили тези, които са приели да участват в проектокабинета. Става въпрос за предложение за правителство “за всекиго по нещо”. Драгомир Заков не е толкова от ПП, а от други структури. На това външно министерство не му върви. Има 2-3 души от Хърватия, които са се посветили да станат член на Шенген, а ние се чудим защо не са не сме успели. Накрая се хванахме за това, че нищо не сме свършили за 12 години”. Това заяви лидерът на Д-21 Татяна Дончева пред БНР.

“Не искам да кажа нищо за Заков или за проф. Габровски. На човека са му дали възможност да си прави правителство. В началото на прехода БСП беше в подобна ситуация – да не се търсят политически партийни фигури. Аз не виждам нищо осъдително в това, че ГЕРБ се опитва да си реализира мандата чрез човек, който не е част от политическите фигури. ДПС ще подкрепят кабинета, както и Стефан Янев, но общо правят 115 гласа. Друг е въпросът колко ще са твърди останалите. През 2005 г. БСП и ДПС се опитахме да промушим правителство, но станаха едни мазни борби. В този кабинет има хора, които имат професионален капацитет. На ГЕРБ обаче не му трябват маневри с 5-6 гласове без кворум и мнозинство. Да приемем, че правителството ще продължи до есента, то трябва да има стискане на ръцете между формациите. Сложното в сегашния момент е, че има местни избори следващата година, което е ключово за партиите и няма да се качат в една лодка. Това правителство не прилича на “Орешарски” 2, защото то беше съсипано от Цветан Василев. Напомня на някаква идея за мултифункционални партии, които няма смисъл да говорят за ляво, дясно, за социална политика или за либерализъм. В политиката има възгледи, а не да си министър на всяка цена. Хората, които са работили с други партии, не предават никого, а показват, че могат да работят с всички”, каза още Дончева.

“Ситуацията в лявото пространство прилича на 1990-а година. Александър Лилов смени бранда и парадигмата и даде живот на партията за 20 години напред. не съм го измислила аз, която бях на 30 години, а Стратега. Винаги има необходимост от по-старите лица. Много от социалистите не искаха да се сменя името на партията. Нека днес да дойдат новите. Явор Божанков с татуировка на овца с папионка си мисли, че е имислил нещо много оригинално”, допълни Дончева.

2 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Бе тая дебелогъза пръдла,куха като лейка,до кога ще се явява тук-там.Айде у лево,пръдло.

  2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Бе тая дебелогъза пръдла,куха като лейка,до кога ще се явява тук-там.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране