11.01.2016 | 17:06
Дончева: Местан да беше използвал тролей номер 2
Касим Дал ще води дело срещу държавата заради нерегламентирано използване на СРС

Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева коментира пред БНТ актуални политически теми, включително ситуацията в ДПС. Според нея сваленият от лидерския пост Лютви Местан не е трябвало да демонстрира такава безпомощност, след като му е била свалена охраната.”Ако някой ти е изтеглил охраната има градски транспорт и до турската резиденция се стига много лесно с тролей номер 2. Много е малка вероятността някой да те застреля в тролей номер 2″, заяви Дончева.

Според нея е крайно време да се изясни защо лидерите на ДПС се ползват с неограничена охрана, “за да им купува кисело мляко и да им прави компания”.”Местан не е фигура, която може да закачи ДПС където и да било. Хора, които го познават като капацитет на волята би трябвало да го разчетат това лесно. Фактът, че продължава да го твърдят го изумява. Наистина Местан направи серия грешки, аз ги отдавам повече на липсата на психика, на воля, на кураж. Темата с охраната му е абсолютно изкуствено създадена тема”, смята Дончева.

Тя съобщи като адвокат, че от името на Касим Дал ще бъде заведено “едно дело за отговорност на държавата за да видим кой и защо контролираше със СРС Касим Дал по анонимен сигнал, че той ще убива Делян Пеевски и Местан”.”Темата за ДПС и смяната на лидера й беше основна тема по Коледа и Нова година. Аз бих добавила няколко неща, които ми се струва, че не се фокусират достатъчно. Вместо да чета Давутоглу, бих прочела действията му в София. От десет дена ни внушават, че за териториалната цялост на България има заплаха във връзка със събитията в ДПС. Бих казала, че за териториалната цялост на България винаги ще има имагинерна заплаха, докато ние сме малка държава и докато светът е достатъчно неустановен. На мен ми се струва, че хипотетичната заплаха за териториалната цялост беше много по-изразена, когато Русия и Турция бяха в прекрасни отношения, отколкото сега, когато не са в много прекрасни“, каза Дончева.

Тя коментира, че ДПС винаги ще бъде свързано с турската държава.”Въпросът е до къде да допуснем да бъде свързано, то е неминуемо свързано, защото има голяма квота изселници в Турция, те участват в българските избори, тяхното ангажиране за участие винаги ще зависи от турската държава. В крайна сметка от нейната организация зависи дали да участват 200 хил. души или 800 хил. души”, обясни Дончева.

Тя обърна внимание, че мероприятията, свързани с честване на Възродителния процес се организират изключително от ДПС.”Като ще затваряме страницата и ще се помиряваме по този въпрос и като нямаме различия в това, че Възродителният процес е бил грешка, не е ли време български политически лидери да започнат да посещават тези мероприятия? Български политически лидери, лидери на български политически партии, а не представители на държавното ръководство на друга държава. Аз смятам, че Възродителният процес трябва да бъде от следващата година отбелязан по различен начин с участието и на политически лидери на български политически партии. Трябва да поставим въпроса дали не трябва да направим и честване на атентатите на гара Буново с участие на лидери на ДПС и да се опитаме така лека-полека да затворим страницата”, заяви Дончева.

Според нея българските политически партии, различни от ДПС, трябва да критикуват движението за това, че много отдавна не е защитник на права и свободи, а е един олигархичен кръг, който трябва да бъде разбит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране