01.02.2017 | 0:01
Дончева се коалира с АБВ на Първанов
Ние сме евроатлантици, но ще изчакаме разбирателството между САЩ и Русия, за да кажем позицията си за санкциите

АБВ и партията на Татяна Дончева се коалират. В петък ще бъде подписано коалиционното споразумение, като двамата лидери ще имат равен глас при взимането на решенията. Това обяви по БНТ самата Татяна Дончева.

Лидерът на Движение 21 обоснова, че коалицията се налагала, за да имат левите избиратели истинка алтернатива, освен претендиращата за монопол над електората БСП.

Целта на тази коалиция е да наложи определени икономически и социални решения, на които АБВ е по-отчетлив говорител, както и да дадем възможност за реформа в съдебната система и конституционни промени. Достатъчно силна и парламентарно представена, да има възможност от парламентарната трибуна да дава решения на ключови проблеми, да предложи фигури, които превъзхождат лидерите на БСП, които смятат, че плуват с попътен вятър.

На въпрос на водещата, защо Дончева е предпочела коалиция с АБВ, а не с новата партия на Христо Иванов „Да, България“, лидерът на Д-21 бе категорична: На първо място „Да, България“, заяви че няма да се коалира с никого, което пречи на всякакви разговори. Тя краде откровено идеи от други политически формации, защото начинът по който се поправи един автомобил или се лекува един човек може да бъде ноу хай. Това е също проблем. Третият проблем – техните изявления, че не вярват на никоя партия, никоя не е зависима от ДС, и не е ангажирана с реформирането на съдебната система. А истината е, че на много хора това звучи абстрактно и трябва да се ангажират по-широки политически кръгове, които да преведат на езика на нормалния човек да разбере, че съдебната реформа е важна, че без правила и справедливост, няма икономика, няма бизнес климат, няма повишаване на доходите, посочи Дончева.

Тя обясни, че с АБВ имат както общи допирни точки, така и различия, които ще запазят в рамките на коалицията. Едно от тях е свързано с Русия. Дончева счита, че е нужно разумно сближаване, въпреки че Д-21 е с ясно изразена евроатлантическа ориентация. Те имат и своя позиция по отношение на санкциите и ролята, които те са изиграли за двете държави. Но предпочитат да изчакат разбирателството между САЩ и Русия, когато най-вероятно и Европа ще се наложи да премисли позицията си за Русия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране