16.05.2016 | 17:26
ДПС и ДОСТ си поделят Джебел на 19 май, очакват се скандали между депесерите и хората на Местан
Празникът ще бъде честван на две места

Традиционният възпоменателен митинг за годишнината от Майските събития през 1989 г. в Джебел този път ще раздели участниците на две, а причините са политически.

Отбелязването на трагичните събития от „възродителния процес“, отключили и безпрецедентната бежанска вълна към Турция, известна като „Голямата екскурзия“, обикновено бе трибуна за мобилизиращи послания на лидерите на ДПС и гости от Турция, а политици от други партии не бяха допускани до микрофона.

Кметът на Джебел Бахри Юмер обаче тези дни извади „ябълката на раздора“ със забрана за митинга на ДПС в центъра на града на 19 май. Той е сред учредителите на новата партия ДОСТ, след като в драматичния за Лютви Местан 24 декември м.г. открито го подкрепи и последва, като хвърли оставката си от поста на областен лидер на ДПС. Юмер се закани този път нито един политик да не бъде допуснат до трибуната и и посочи като мотив за забразаната си, че „съществува опасност от създаване на конфликт, водещ до застрашаване на обществения ред“, тъй като за същото време и място е насрочен друг митинг, този на Сдружение „19 май“. Последва жалба от областното ръководство на ДПС до Административния съд в Кърджали, който отмени кметската заповед, защото в нея не са посочени конкретните данни за предполагаемия конфликт. Освен това община Джебел ще трябва да плати на ДПС 740 лева разноски по делото.

Вчера казусът стигна и до ушите на премиера Бойко Борисов, с когото Юмер разговаря след откриването на турския завод край Кърджали. „Поканих министър-председателя за честването на Деня на Джебел и го информирах за гостуването на вицепремиер от Турция, чието име още не е потвърдено. Вероятно това ще бъде Ялчън Акдоган, турският посланик Сюлейман Гьокче обаче ще присъства, както и редица представители на изселническите организации, разбира се и лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Борисов се ангажира да изпрати свой вицепремиер, тъй като поради служебно пътуване няма да може лично да се включи“, заяви пред БГНЕС Бахри Юмер. Запитан ще поиска ли засилено полицейско присъствие и очаква ли сблъсъци между привърженици на двете партии, той отговори утвърдително.

Преди години на същата дата активисти на тогава новата НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов пробваха да внесат напрежение по време на митинга, до полицейска намеса не се стигна, гражданските патрули успяха да тушират опита за провокация, припомни той и не изключи варианта за подобни екшъни и в четвъртък. Кметът се зарече, че ще направи всичко възможно да гарантира обществения ред и спокойствието. „Не разбирам как изобщо на ДПС им е хрумнало да искат трибуна пред сградата на общинската администрация, смятали да съберат 10 000 души за митинга. Освен това са замислили протестен митинг, това е отбелязано и в писменото им искане, това е крайно несъвместимо с идеята за празника на Джебел“, коментира Бахри Юмер. Днес на заседание на екипа е взето решение за 19-и май, според което на ДПС се предоставя достатъчно голяма зелена площ край главния път за Маказа на изхода на Джебел. „Централният площад вече е обявен с моя заповед за провеждане на празника на Джебел, определен за такъв с решение на Общинския съвет от 30 март 1998 г. Програмата включва през целия ден богати спортни, културни и музикални прояви. Поканени са много гости, в това число и официални лица, очаква се да присъстват вицепремиери от България и Турция.

По предварителни данни се очаква да се събират около 16 000 граждани и гости на общината. Искането за митинг от Общинския съвет на ДПС касае 15 000 души, това води до извода, че териториално погледнато не е възможно на централния градски площад с обща площ 5 000 кв.метра по едно и също време да се съберат 31 000 души“, се посочва в новата кметска заповед, издадена днес следобед. Освен това в 10 точки са подчертани и задълженията на организаторите от ДПС – да не допускат нарушаване на правата и свободите на гражданите, да осигурят спазването на обществения ред, опазването на частната и публичната собственост, да не се повреждат тревните площи и да не се замърсява районът, както и да организират почистването и сметоизвозването след финала на проявата за своя сметка. Кметската управа предупреждава още, че ДПС е длъжно да осигури достатъчен брой охранители според указанията на Районното полицейско управление, също за своя сметка. Препис от въпросната заповед трябва да бъде връчен на зам.-кмета на Джебел Хюсеин Мустафа, който е и заявител на искането за протестния митинг в качеството си на общински лидер на ДПС. Ситуацията е повече от абсурдна, подобен сблъсък не се е случвал, възможни са безредици, коментираха партийни активисти от ДПС и ДОСТ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране