08.04.2017 | 0:01
ДПС реанимира скандален кадър на ГЕРБ
Монтанският бизнесмен докара гласове в урната на ДПС, а от своя страна Движението ще му осигури "политически чадър". Чиста сделка!

Скандален кадър на ГЕРБ се завръща на депутатската банка, само че този път в редиците на ДПС. Това е бизнесменът от Монтана Димитър Аврамов, който беше дясна ръка на фамозната „класна“ Искра Фидосова в 41-вия парламент.

В последния момент, буквално при самата регистрация на монтанската листа (през февруари), Аврамов измести от водаческото място Петър Чобанов, финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. Именно тази рокада остави Чобанов извън 44-ото Народно събрание. Той беше пратен начело на кандидатите за депутати във Враца, но не получи достатъчно електорална подкрепа.

Очевидно от ДПС ценят някои качества у хората, заради които те не са желани в предишните си партии. След като преди години Доган прибра под крилото си бившите седесари Христо Бисеров, Йордан Цонев и Камен Костадинов, подозирани в далавери, не е чудно, че сега се е отворило място и за човек, арестуван през 2012-а за подкуп и известен в областта като най-добрия „изборен брокер“.

В 41-ото Народно събрание Аврамов търкаше депутатската банка с мандат на ГЕРБ и остана незабележим натисквач на бутоните за гласуване, докато не гръмна скандалът. Раздялата му с партията на Бойко Борисов стана през 2012-а, когато бе арестуван в дома си в Монтана с обвинение, че е взел 50 000 лв. от крупен земеделец и поискал още 50 000 и 3000 дка земя, за да уреди проблемите му със земеделските служби. Изпълнителната комисия на ГЕРБ светкавично го изключи от партийните редици, а срещу него започна разследване, като впоследствие бе образувано и дело за търговия с влияние. През юни миналата година Софийският градски съд оправда Димитър Аврамов по това обвинение. Но прокуратурата протестира решението и Апелативният съд върна делото за ново разглеждане заради процесуални пропуски.

„Във времето, когато тръгна делото срещу мен, политическият натиск върху съдебната система беше огромен и оказа решаващо значение за това да бъда обвинен. Този натиск идваше от ръководството на ГЕРБ“, твърди Аврамов пред журналисти в Съдебната палата през 2013 година. След като излиза от ареста, бизнесменът поема отново предприятието си за преработка на птиче месо, но се заема и с обществена дейност. С активното му участие бе създадена фондация „Бъдеще за Северозападна България“, която започна инициативи за съживяване на икономиката и опазване традициите в най-бедния регион на България и Европейския съюз. Активисти на сдружението участваха в местните избори преди две години и част от тях заеха места в общинските съвети.

Аврамов твърди, че не е член на ДПС, а е влязъл в листата като представител на гражданското общество. „Смятам, че ДПС работи усилено за развитието на регионите и тяхната икономическа мощ и властови ресурси могат да помогнат много за възраждането на област Монтана. А и тази партия държи на хората си, подкрепя ги, а не ги изоставя и мачка като други“, обяви при откриването на предизборната кампания Димитър Аврамов, намеквайки за отношенията си с предишните си партийни другари и високите етажи на ГЕРБ.

Според запознати с политическите игри в Северозапада, въпреки че официално беше излязъл от политиката, бизнесменът е запазил влиянието си върху гласоподавателите в ромските махали в Лом и в част от селата. Очевидно в Боянските сараи са си направили добре сметката. На тези избори ДПС удвои резултата си в Монтанско и получи 8411 гласа (12.35%). А през 2014 г. е имало 4928 гласа, или 7.8 процента. Според местните хора този успех се дължал именно на отличния „изборен брокер“ Димитър Аврамов.

„Отиваш при него и му казваш: трябват ми еди колко си гласа и той ги осигурява. Сега явно Митко е решил да работи за себе си“, коментират хората в Монтана. След европейските избори през 2014-а някои медии изнасят любопитни факти, свързани с циганските махали около и в Лом. Така например от публикувани протоколи от ЦИК се вижда, че на парламентарните избори през 2013 г. в село Сталийска махала, до Лом, ДПС получава един глас, а на следващия вот през 2014-а цели 230 гласа. В същото село тенденцията за ГЕРБ е обратна. Докато Аврамов все още е местен деятел на партията, през 2013 г. те имат 283 гласа, а на следващата година едва четири. В останалите секции по села и махали в Ломско, където има предимно ромско население, числата са същите и за ГЕРБ, и за ДПС. Винаги с едни 200 души повече или по-малко.

Между другото, докато е депутат в 41-вото НС, Аврамов успява да прокара скандална поправка в Закона за земята, която облагодетелства крупните арендатори като него. За това лобистко действие той е осъден на глоба от 5000 лв. от Върховния административен съд заради конфликт на интереси.

Почти сигурно е, че след като Аврамов седне на депутатската банка, всякакво съдебно преследване срещу него ще бъде преустановено и лека-полека някои факти от биографията му ще бъдат забравени. Монтанският бизнесмен докара гласове в урната на ДПС, а от своя страна Движението ще му осигури „политически чадър“. Чиста сделка!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране