17.12.2023 | 15:42
Драма в Столична община: Терзиев и Бонев не се дишат
Розовите партньори са в жесток конфликт. Борис Бонев се чувствал прецакан, че не може да стане председател на СОС

Кметът на София Васил Терзиев е в жесток конфликт с розовия председател на коалиционния му партньор на местния вот „Спаси София”. Напрежението между тях започнало да тлее още в първите дни след победата на местните избори, но в последната седмица вече се говори за открита война между двамата.

До софийското чиновничество например е достигнала неформална заповед на кмета Терзиев, преди да се изпълняват нареждания и разпореждания на Борис Бонев или заместника му в „Спаси София” Андрей Зографски, да се докладва в кабинета на кмета и чак след одобрение от него, да се вземат предвид и евентуално да се изпълняват. На „Московска” 33 още от деня след втория тур на изборите – 6 ноември, „спасителите” са като хвърковата чета, която обяснява и нарежда различни работи, твърди „Уикенд”.

Борис Бонев се чувствал откровено прецакан от невъзможността са стане председател на Столичния общински съвет, за което се бе договорил предварително с Васил Терзиев. Той бил категорично против възможността за съвместно управление в общината с ГЕРБ по модела на некоалицията в изпълнителната власт и заплашвал с отцепване от групата заедно с останалите 5-има от „Спаси София”.

Последните сблъсъци между Васил Терзиев и Борис Бонев били за площада „Света Неделя” в центъра на града и превръщането му в пешеходна зона, както и заради скандала с нелепата коледна украса или по-скоро липсата й в града.

Шок и ужас изживяват общинските съветници в столицата заради невъзможността София да избере председател на местния си парламент. От над два месеца столицата стои в патова ситуация, тъй като съветниците не могат да изберат председател на съвета и според общинари е напълно възможно столичани отново да отидат до урните.

Следващият опит София да започне да работи като нормална община и да функционира чрез избор на началник на СОС, ще е идният понеделник, ала според запознати, отново нямало да се стигне до победител. БСП категорично обявиха, че няма да подкрепят друг кандидат, освен издигнатата от тях Диана Тонова. Слуховете, че десният Вили Лилков може да е компромисен вариант за всеобщо одобрение пък също се оказаха неверни – червените отсякоха, че няма да подкрепят друг, освен Тонова.

Буквално назначеният преди вота за председател на СОС Борис Бонев, комуто бе обещано да оглави съвета, е изпаднал в истинска паника, злорадстват от ГЕРБ. Причината е, че срокът за избор на председател изтича неумолимо и ако столичани отидат отново до урните идната година, то Бонев се опасявал, че изобщо няма да има шанс да стане част от съветниците. ГЕРБ бойкотираха избора на началник, като не предложиха номинация и в момента се чувстват напълно удовлетворени от ситуацията, тъй като по думите им столицата имала нужда да види, че именно те са алтернативата, която да се върне на бял кон в общината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране