11.02.2023 | 11:41
Драматичен конгрес на БСП: искат отстраняването на Нинова
Вътрешната опозиция изглежда няма да успее, защото лидера на партията не може да бъде сменен месец преди избори

Драматичен Конгрес на БСП започна преди минути в НДК. Днес делегатите трябва да решат каква ще е коалиционната политика за вота и определят основните цели пред ръководството. Вътрешната опозиция обаче ще се опита да отстрани лидера Корнерия Нинова.

Първи гласд надигна евродепутатът Петър Витанов, който настоя за промяна в дневния ред и незабавното прекратяване на правомощията на председателя на партията, която по думите му се провалила.

„Подкрепям предложението на Петър Витанов за прекратяване на пълномощията на председателя. През месец април миналата година за последен път се изправих пред конгреса и се обърнах към делегатите. Днес се обръщам към ръководството – тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Призовавам ви днес да направим обратното – откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП отново да печели избори“, каза на свой ред Крум Зарков, настоящ правосъден министър в служебното правителство на Румен Радев, бивш депутат от БСП и едно от най-ярките лица от т.нар. вътрешна опозиция.

Това предложение бе отхвърлено. Водещият заседанието Георги Свеленски не го допусна и това накара Витанов, Шаренкова и част от другите делегати от конгреса да обградят ръководството на форума.

Конгресът започна със скандал – Кирил Добрев не бе допуснат до заседанието на Конгреса и бе спрян от охраната на стълбите пред Зала 3. По-късно той направи нов опит, но отново бе спрян.

„Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови пазар потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на конгреса“, коментира Добрев малко след поредната поява на охраната. И добави, че е правил много повече конгреси от Нинова и знае как да влезе.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране