07.09.2017 | 0:01
Двата лагера по делото КТБ са наели нови одитори
Прокуратурата плаща на компанията "Бейкър тили", твърди Цветан Василев. Той се обърнал към JWI

Държавата е наела нова консултантска фирма по делото КТБ – това твърди главният обвиняем Цветан Василев във втората част от интервюто, което даде от Белград за телевизия Би Ай Ти.

“Плаща се три пъти: Веднъж на Делойт, Яфа и Ърнст енд Янг, втори път на “Аликс партнърс” и трети път на “Бейкър тили интернешънъл” – това е фирма, ангажирана от прокуратурата, за да обосновава за пореден път техните тези”, заяви банкерът. Прокуратурата вече неведнъж заяви, че няма да коментира твърденията му, тъй като го смята за престъпник.

Семейство Василеви са наели американската консултантска фирма JWI да оцени активите на КТБ. “Нейните заключения са съвсем различни от тези на прокуратурата”, каза Антоанета Василева. Те се базирали на доказателствата, дадени от Василеви, но и на други документи, събрани от международни консултантски и одиторски компании.

Василев повтори в ефир тезата си, че липсващите кредитни досиета от КТБ “до едно са окрадени от следствието и прокуратурата”. Той цитира бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев, който казал, че в канцеларията на един от следователите е имало редица досиета на КТБ напълно безотчетно. “Влезли са в банката и са прибрали всичко, без дори да отчетат какво прибират”, твърди Василев.

Той посочи, че в одитния доклад, въз основа на който беше взето решение банката да бъде затворена, липсват оценките на “перлите” сред неговите фирми. “Липсват “Виваком”, НУРТС, “Петрол”, “Дунарит”, “Авионамс” и др.”, изреди банкерът и попита как фирма, която няма представа от кредитния портфейл на КТБ, е направила за 10 дни доклад за 5 млрд. лева заеми.

“Банката беше срината заради действията на службите и прокуратурата и при бездействието на правителството и Централната банка”, каза обвиняемият. Той твърди, че е бил рекетиран от прокуратурата за 1 млн. евро, за да не бъдат обвинени съпругата му и дъщеря му. Отделно му били искани 15 млн. евро, за да му се решат проблемите по делото за фалита на КТБ.

1 коментар

  1. Наблюдател каза:

    г-н Сотир Цацаров още в началото на юни обяви, че са платили на още една компания и, че има още една “експертиза” на Бейкър Тили. Тогава не ви ли направи впечатление?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране