07.10.2020 | 10:42
Джамбазки и EНП пренаписват резолюцията на ЕП за България
Евродепутатът предлага да отпадне и параграфът, който призовава за спиране на парите на корумпирани правителства, но като се запази достъпът на населението до еврофондовете

Общо 49 поправки са предложени към проекторезолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона и основните права в България. Неин автор е испанецът Хуан Агилар (Алианс на социалисти и демократи), който е председател на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ). Преди седмица комисията прие резолюцията с 35 гласа “за”, 30 “против” и 1 “въздържал се”.

Българският евродепутат Ангел Джабмбазки от ВМРО (в Брюксел се числи към консерваторите) се е хванал да пренапише значителна част от документа и е внесъл 9 поправки, съобщава вестник “Сега“.

Джамбазки не харесва по-голяма част от документа и настоява за отпадането на неговия първи параграф, с който ЕП би трябвало да изрази “дълбоко съжаление“, че развитието на България “доведе до значително влошаване на спазването на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите“.

Джамбазки предлага да отпадне и параграфът, който призовава за спиране на парите на корумпирани правителства, но като се запази достъпът на населението до еврофондовете.

Малтийката Роберта Мецола от групата на Европейската народна партия предлага редакция или отпадане на всички текстове, които са критика срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Тя е добавила критични текстове срещу президента Румен Радев и протестиращите в София. Мацола е автор на цели 37 поправки и следва опорните точни на управляващите в България.

Мацола предлага следния преамбюл на резолюцията към България: “Като се има предвид, че през последните месеци българските граждани са свидетели на голям брой твърдения за корупция на високо равнище, някои от които се отнасят пряко до министър-председателя и президента на Република България; като се има предвид, че през последните месеци международни медии многократно съобщаваха за възможни взаимовръзки между престъпни групи и властите в България и между чужди разузнавания и служби и съветници на президента…”

Тя предлага да се похвали прокуратурата за повдигнатите обвинения срещу министъра на околната среда и водите Нено Димов и двама заместник-министри, което трябва да послужи за доказателство, че корупцията се преследва.

По отношение на протестиращите Роберта Мецола предлага да се измени текстът, който осъжда полицейското насилие над тях. Вместо това иска да се напише, че в условията на пандемия не спазват физическа дистанция помежду си.

От групата на либералите три поправки е внесла румънката Рамона Стругариу, която на свой ред настоява за засилване на критиките към властите в София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране