13.10.2015 | 20:28
Експертизата за фалита на КТБ ще струва 400 000 лв.
Правителството отпусна над половин милион и на комисията за конфискация

Прокуратурата ще плати 400 хил. лв. за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза по досъдебното производство за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Парите бяха отпуснати от правителството във вторник.

Експертизата ще бъде изготвена от международна одиторска компания, обясниха от държавното обвинение, но не казаха за коя фирма става въпрос. Според прокуратурата постигнатата цена е много добра. По неофициална информация през последните няколко месеца са водени преговори с няколко търговски дружества. В края на юни главният прокурор Сотир Цацаров твърдеше, че експертизата ще бъде назначена до края на месеца, но явно се е стигнало до забавяне. Целта на експертизата е да установи състоянието на банката преди фалита й.

В момента по делото за КТБ са обвинени 14 души, сред които собственикът й Цветан Василев, обвиняем за източването на 206 млн. лв. Обвиняеми са още петима изпълнителни директори на банката, главният касиер и главният счетоводител, както и двама бивши подуправители на БНБ и трима одитори. Василев обаче е в Белград и няма намерение да се връща, ако преди това не получи гаранции за справедлив процес. „Процесът се води от съда, а не от прокуратурата. Гаранцията за безпристрастен процес я дават конституцията и законите. Какви повече гаранции са нужни, освен написаните в законите?“, заяви в отговор преди няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров.

Любопитна подробност е, че делото за фалита всъщност е образувано още през февруари 2014 г., когато никой не подозираше развоя на събитията. Тогава прокуратурата започва да разследва сигнал на „Протестна мрежа“ срещу Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. В резултат и на действията по него банката бе затворена през юни, а делото се трансформира срещу Василев и подчинените му от банката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране