14.08.2015 | 0:27
Експлозии и пожари смазаха китайския град Тянцзин
Удари го и взрив с еквивалент 21 тона TНТ

Броят на жертвите от разтърсващата експлозия в промишлената зона в китайския пристанищен град Тянцзин е достигнал най-малко 53-ма души, предаде агенция Синхуа.

Дванадесет пожарникари също са сред жертвите, съобщиха спасителните служби. 520 души са откарани в болница, като състоянието на 66 от тях е критично.Към 19,30 часа местно време в сряда вечер гигантска експлозияв склад за леснозапалими материали разтърси севернокитайския град. Часове след експлозията над сградите в града все още се виждаха стълбове дим. Пръснати стъкла има в радиус от 3 км около мястото на взрива.

Според държавната телевизия CCTV президентът на страната Си Цзинпин е призовал хората да положат всички усилия да се помогне на пострадалите и да се угаси пожарът, който е пламнал след експлозията.Националното сеизмологично бюро съобщи за две големи експлозии преди полунощ, първата от които съответства на три тона тринитротолуол (ТНТ), а втората е с еквивалент 21 тона.

Двете експлозии са станали с интервал от около 30 секунди, съобщиха Си Си Ти Ви и държавната агенция Синхуа.Помислих, че има  земетресение и се втурнах надолу по стълбите без обувки, разказва жителка на града, чийто дом се намира на няколко километра от мястото на експлозията. “Имаше огромно огнено кълбо в небето и гъсти облаци”, добавя жителката на Тянцзин.

В социалните мрежи се разпространяват снимки, на които са заснети гигантското огнено кълбо и облак с формата на гъба.На други фотографии, показани от държавните медии, се виждат огнено море, от което нощното небе изглежда ярко оранжево, и високи стълбове дим.В квартал на Тянцзин на около 10-20 километра от мястото на взривовете, някои жители спят на улицата с маски.Си Си Ти Ви съобщи, че на мястото са били изпратени около 100 противопожарни коли. Огнеборците са локализирали пожара, но той все още бушува.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране