13.08.2015 | 0:03
Ексшеф на КАТ разкри: Полицейската статистика е стъкмистика
Смешните числа за нарушенията по пътя са измислени, твърди Алекси Стратиев

Статистиката на МВР за нарушенията по пътя са стъкмистика. Това обяви пред Нова тв вчера бившият директор на КАТ Алекси Стратиев. “Смешните цифри, които са посочили, показват, че те си ги измислят. Не може в Търговище с един акт да установяват седем нарушения, а в София за 1000 нарушения да има 2000 наказателни документа, което също е абсурд”, обяви още той.

Повод за неговите думи стана обявеният ден по-рано ежеседмичен анализ на статистиката за пътните нарушения и произшествия. Той се появи, след като МВР официално обяви, че по нареждане на вътрешния министър Румяна Бъчварова отдел “Пътна полиция” всекидневно ще следи статистиката, като анализира данните за пътните нарушения, произшествия и административнонаказателната дейност по линия на пътния контрол.

С нареждането бе определено и че информация за броя на установените пътни нарушения и издадените фишове и актове ще се обявява всяка седмица на сайта и във “Фейсбук”-страницата на националната полиция. Както и че справката ще включва и броя на тежки пътнотранспортни нарушения, жертви и ранени на пътя за съответната седмица. Стремежът на ръководството на МВР било подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените.

Заедно с обявата за нареждането бе пусната и статистиката за периода от 3 до 9 август. Именно тези данни Стратиев определи като стъкмистика. Според него например е впечатляващо разминаването между установените нарушения в Благоевград (930) и Кюстендил (99). Два района, които на практика са съседни и сравнително сравними като територия. Вижда се, че на едното място има 10 пъти повече установени нарушения, което е нереално. Стратиев посочи също, че във Велико Търново има 956 електронни фиша, а в Бургас, Перник и Кюстендил няма нито един. “Това означава, че скоростта не се контролира – или техниката не работи, или хората не работят с нея”, допълни той. В Габрово, Плевен и Ловеч пък за въпросната седмица не е установено нито едно нарушение от полицаи, след като им бе дадено право да установяват такива и да наказват дори когато автомобилите им не са оборудвани с камери и микрофони, което си е направо смешно, посочи още Стратиев.

Иначе той приветства инициативата на вътрешния министър да изисква всекидневна статистика на нарушенията и наказанията на пътя. Според него обаче веднага Пътна полиция и инспекторатът трябва да проверят кой е правил статистиката и кой и как е давал данните.

Действително таблицата на МВР буди много въпросителни. Освен, че в Бургас, Перник и Кюстендил се оказва, че няма нито един електронен фиш и в редицата на съответния град има 0, то например за Плевен тази графа е празна. В област София пък се оказва, че има само два електронни фиша. Ако вярваме на числата, излиза, че в тези райони или изобщо не е имало мобилни или стационарни камери, или никой не е нарушавал правилата за движение по пътищата.

Иначе според МВР за седмица са били засечени общо 11 700 нарушения, за които са били издадени 5500 фиша и 3500 акта. Според тази статистика са били издадени и малко над 5000 електронни фиша. Загиналите са 10, а ранените – 192-ма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране