17.07.2023 | 23:22
Ердоган е най-добрият търговец на световната политика
На срещата на върха на НАТО президентът на Турция раздразни както партньори, така и врагове, изкривявайки дипломатическите преговори в своя полза

Само унгарският премиер Виктор Орбан се доближава толкова много до дразнещите западни съюзници, колкото турския Реджеп Тайип Ердоган. Всеки, който разчиташе, че дълголетието на поста намалява умелата непредсказуемост на турския президент, щеше да бъде разубеден от неговия tour de force на годишната среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Ердоган разтърси западните съюзници – и Владимир Путин – с откритата си подкрепа за кандидатурата на Украйна да се присъедини към 31-членния военен блок, като каза, че разкъсаната от война страна „заслужава членство в НАТО“. Той последва това бързо, като добави ново, невъзможно условие за оттегляне на ветото си върху присъединяването на Швеция към НАТО: че Европейският съюз трябва първо да даде ход на отдавна отлаганата кандидатура на Турция, за да бъде приета.

Изглеждаше, че срещата на върха ще бъде напълно отклонена от планирания фокус върху Украйна. „Никой не трябва да очаква компромис или разбиране от мен“, заяви Ердоган на път за Литва.

И тогава изведнъж направи пирует. След часове на неистова дипломация турският лидер се ръкува с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с облекчен вид и Улф Кристерсон от Швеция. Той се оттегли от ветото си върху членството на Швеция, след като го блокира месеци наред на основание, че Стокхолм е укривал кюрдски активисти, които Анкара описва като „терористи“.

Дори по собствените си стандарти Ердоган изненада всички.

Чрез тази поредица от политически обрати и обратни завои Турция си осигури значителни отстъпки, каза Рич Оуцен, чуждестранен старши сътрудник в Атлантическия съвет, мозъчен тръст. „Трябва да признаете, че Ердоган изигра ръката си добре по отношение на защитата на националните интереси на Турция“, каза той.

Ердоган внезапно реши и да освободи командирите на украинския полк “Азов”, задържани по споразумение за размяна на пленници. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, се оплака от „нарушение“ на доверието. „Никой не е информирал Русия за трансфера. –  измърмори Песков. – Те трябваше да останат в Турция до края на конфликта.“

На пръв поглед машинациите на Ердоган изглеждат непостоянни и дори хаотични. Но поведението му има всички белези на османския етикет и ритуал на пазарлък на Капалъ чарши в Истанбул, само че с много по-големи залози. За Outzen тази седмица Ердоган правеше това, което винаги прави – играеше на всички страни, капризно се пазареше, за да получи това, което иска, а не само да държи краката на Швеция в огъня, когато става дума за кюрдски активисти.

Що се отнася до разширяването на НАТО и присъединяването на Швеция, Вашингтон и Брюксел по някакъв начин тълкуват погрешно Ердоган, каза той. Те го виждат като „уникално лош и без основателна причина, който натяква Швеция за нейното навлизане и накрая се предаде едва след като беше нападнат подходящо и енергично от Запада“.

Но Outzen, който е служил в Държавния департамент на САЩ като военен и цивилен съветник, работещ в Службата за планиране на политиката, казва, че това е погрешно. Вероятно Ердоган винаги е възнамерявал евентуално да позволи на шведите да се присъединят, просто търсеше по-добра сделка.

Да бъдеш член на НАТО, водещата организация за сигурност в света, засилва турската мощ, каза Оутзен, и те винаги са доволни по принцип от нейното разширяване. „Всъщност мисля, че Ердоган играеше игра, основана на знанието, че в крайна сметка ще допусне Швеция, но знаейки, че с наближаването на срещата на върха той може да увеличи максимално добрата оптика и да извлече повече отстъпки“, каза Оуцен.

Сред отстъпките беше продажбата на 40 нови американски бойни самолета F-16 на Турция, както и комплектът за модернизиране на самолетите, които вече са в притежание на страната.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан отхвърли предположенията, че има връзка между отстъплението на Турция по отношение на Швеция и F-16. Но както всеки добър детектив знае, съвпаденията са рядкост. А американските законодатели, които отдавна се противопоставят на продажбата на Турция на F-16, бяха подложени на натиск през последните две седмици от администрацията на Байдън да оттеглят възраженията си с усилията, които се засилват с наближаването на срещата на върха.

Отстъпките, които турският лидер осигури, надхвърлят изтребителите. Западните сили са готови да премахнат редица отбранителни и авиационни санкции, наложени на Анкара от 2019 г., каза Емре Услу, турски академик. Санкциите бяха реакция на покупката на Турция на руски оръжейни системи и в отговор на военното нахлуване на Анкара в Северна Сирия.

В изявлението на НАТО, публикувано след срещата на Ердоган със Столтенберг и Кристерсон, алиансът се ангажира „с принципа, че не трябва да има ограничения, бариери или санкции за търговията и инвестициите в отбраната между съюзниците. Ние ще работим за премахване на подобни пречки.“ Това беше голяма победа за турския лидер.

Той отдавна лобира за отмяна на санкциите на Запада върху авиацията и отбранителния сектор на страната както по държавни, така и по семейни причини. „Турската авиационна индустрия е от решаващо значение за стремежа на Ердоган да изгради силен военно-промишлен комплекс, голяма част от който принадлежи на бизнеси, притежавани от неговите приближени и неговия зет Селчук Байрактар“, добави Услу.

Докато западните сили все още може да се чувстват умни от твърдата тактика на Ердоган, реакцията на Москва също беше дразнеща и за първи път публично руснаците критикуваха доставката на Турция на въоръжени дронове Bayraktar, които украинците използват с добър ефект. Кремъл казва, че очаква разяснение относно освобождаването на украинските военнопленници от Турция, а руският външен министър Сергей Лавров се оплака на турския си колега Хакан Фидан тази седмица за „разрушителността“ на военните доставки на Турция за Украйна.

Действията на Ердоган накараха някои да се чудят дали той не е на път да се свърже със Запада. Западни служители и геополитически анализатори отдавна се съмняват дали приятелството между Ердоган и Путин е устойчиво. Това започна сериозно, след като самолет на турските военновъздушни сили свали руски военен самолет близо до сирийско-турската граница през 2015 г. Някои се съмняват дали приятелството рискува да се разпадне поради величието на техните геополитически амбиции , които често са противоречащи на целите. Те бяха на противоположни страни в Сирия и Либия например.

Но Путин и Ердоган успяха да разделят горещите точки в миналото, които заплашваха да развалят партньорството им. Ердоган има коз в ръцете си – досега той отказва да се присъедини към Запада в налагането на икономически санкции на Русия. Той се надява  скоро да бъде домакин на Путин  в Турция, за да обсъдят разширяването на сделката, за да позволи износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, и вероятно ще повтори предложението си да действа като посредник между Москва и Киев.

Според Outzen Ердоган вероятно ще продължи да играе и на двете страни, в съответствие с традиционната турска външна политика. „За него да реши, че е напълно съгласен със Запада сега, би било нехарактерно“, каза той.

Джейми Детмър, Политико

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране