25.06.2018 | 20:05
Ердоган превзе Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са победители на президентските и парламентарните избори в страната, след като 97% от гласовете са обработени, информира турският в. “Хюриет”.

За преизбрания турския президент Реджеп Ердоган са гласували 52,6% от избирателите, на второ място остава кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 30,8%, на трето място се изкачва Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 8,2%, а четвърта остава Мерал Акшенер от “Добрата партия” със 7,4% от гласовете.

“Според резултатите става ясно, че Реджеп Тайип Ердоган спечели абсолютно болшинство валидни гласове, което му позволява да бъде преизбран на първи тур”, каза председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен на брифинг в Анкара. Той уточни, че бюлетините, които още не са преброени, не са достатъчен брой, за да отнемат пълното абсолютното болшинство за Ердоган.

Сред партиите на парламентарните избори победител е Партията на справедливостта и развитието с 42,4%, на второ място остава Републиканската народна партия с 22,7%, а Демократическата партия на народите се изкачва до третото място, събирайки 11,4% от гласовете. На четвърто място остава Партията на националното действие с 11,2% от гласовете, а на пето е “Добрата партия” с 10,1 на сто.

Избирателната активност на изборите е била 87,4 процента. “Турция даде уроци по демокрация на света със своята близо 90-процентова избирателна активност”, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

“Нашата нация ми даде отговорностите на президентството и изпълнителната власт”, заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул, цитирайки неофициалните резултати, които ще го направят първия турски лидер в новата президентска система на управление. Той призова всички да оставят на заден план предизборните аргументи, напрежения и обиди, за да се фокусират върху бъдещето на страната.

“Започвайки от утре, ще започнем усилена работа, опитвайки се да изпълним обещанията, които направихме към нашата страна. Ще се конфронтираме по-решително с терористичните групировки; ще подобрим международната репутация на страната си”, подчерта Ердоган, като добави, че Турция ще продължи да “освобождава сирийските земи”, така че бежанците да могат да се върнат в Сирия безопасно.

Като си извоюва нови правомощия, Ердоган започва трансформация на държавния апарат. С нея страната ще се превърне от парламентарна в президентска република. Той ще има право да назначава 12 от 15 съдии във Върховния съд, длъжността премиер отпада, като вместо това той ще назначава вицепрезиденти.
Междувременно турската лира тръгна нагоре след победата на Ердоган, поскъпвайки с повече от 2 процента по време на ранната търговия на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Турската валута беше в центъра на вниманието през миналия месец, след като на 23 май достигна историческо дъно.
Изборният ден бе помрачен от убийства на регионални политически лидери и арести. Въпреки това полицията твърди, че това са най-спокойните избори от години.

Ердоган вече бе поздравен за резултатите от световните лидери. Един от първите бе българският премиер Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране