23.03.2018 | 1:18
Ердоган води четирима министри във Варна
Във Варна Турция ще настоява още ЕС да премахне визите

Турският президент Реджеп Ердоган ще пристигне за срещата във Варна с голяма делегация, в която са включени и четирима министри, пише в. “Хюриет”. Според изданието още не може да се прогнозира до какви резултати ще доведе срещата Турция-ЕС.

Припомняме, че следващата седмица се очаква Варна да домакинства знаковата среща, на която Брюксел ще бъде представен от президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Един от основните лобисти за срещата бе българският премиер Бойко Борисов. На среща преди няколко часа в Брюксел той увери Доналд Туск, че форумът е необходим за нормализирането на отношенията между Анкара и Брюксел.

Турската офанзива в Сирия и сътрудничеството на Турция с Русия са теми, които обтегнаха сериозно отношенията на южната ни съседка с ЕС. Ердоган категорично настоява ЕС да съживи преговорите за присъединяване, като отвори нови глава. От Брюксел пък се чуват все повече гласове за това на Анкара да се предложи пълноправно сътрудничество, но не и членство.

Във Варна Турция ще настоява още ЕС да премахне визите за турски граждани. За лидерите от съюза обаче това е твърде рано. Най-конфликтната тема в разговорите безспорно ще бъде финансовата помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци, за която Ердоган настоява за по-гъвкав подход при отпускането на сумата. ЕК обаче изисква парите да се дават срещу проекти и едва ли ще промени позицията си, за да угоди на турския президент, коментира “Хюриет”.

От своя страна Брюксел отдавна настоява Анкара да сложи край на извънредното положение, започнало след опита за преврат от юли 2016 г. . Ердоган категорично отказва. Няма никакви причини именно във Варна той да се съгласи да прекрати извънредното положение, тъй като борбата му срещу мрежата на Гюлен на всички нива в държавата продължава.

Постигането на реални успехи диалога Анкара-Брюксел във Варна, изисква проблемите да се обсъждат по най-откровен начин, но така че това да е безопасно и за двете страни. Изисква се много повече от познатия дипломатически протокол, заключава “Хюриет”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране