26.12.2015 | 20:02
Ето кои депесари застават зад отцепника Местан
ДПС ще има 32-ма депутати, възможно е още двама да напуснат парламентарната група

Освен тримата депутати, зад Лютви Местан е и областният председател на ДПС и дългогодишен кмет на Джебел Бахри Юмер. Той заяви,  че не напуска ДПС, но ако в областния съвет на партията картината продължава да бъде същата, той няма място там.

“Най-много аз имам правото да получа информация. Няма човек, който да ми е казвал, че има някакъв проблем, а трябваше да бъда уведомен. Аз съм един от учредителите на тази организация”, каза Юмер. “Ако изневерим на каузата и се отклоним и милиметър, мен ме няма вече там. Говоря в лично качество, защото никога не го правя от името на други хора. Всеки си има глава на раменете и сам отговаря за действията си”, допълни още той като каза и, че е обезпокоен от това, което става в ДПС.

Депутатите, които ще последват Местан, бяха поставени в листите на ДПС с неговите протекции. Хюсеин Хафъзов беше водач на листата на движението в Бургас. Той е бивш секретар на главното мюфтийство. Шабанали Ахмед влезе в парламента като депутат от Кърджали. Той беше председател на Висшия мюсюлмански съвет в България. Айдоан Али е народен представител от Шумен. Засега не е ясно какво ще предприеме депутатът от Пловдив Венцислав Каймаканов, който е в приятелски отношения с Местан. Той присъства на пресконференцията в Кърджали преди два дни, но името му не присъства сред споменатите от бившия лидер на ДПС депутати, които се очаква да го последват в парламента. Другият, присъствал на пресконференцията – кметът на Ардино Ресми Мурад, вече заяви, че остава в ДПС.

С напускането на четиримата парламентарната група на ДПС ще има 32-ма депутати. Преди това от нея бяха изключени двама народни представители, защото отказаха да се подчинят на натиска на ръководството да освободят местата си в парламента заради това, че бяха избрани с преференции.

На четвъртия ден от трусовете в ДПС се появи и информация за телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и турския му колега Ахмет Давутоглу по повод драмата в ДПС. БНТ съобщи за него като се позова на свои източници от Министерски съвет. Според националната телевизия премиерът на Турция е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Лютви Местан, на което Борисов отговорил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия. В разговора Борисов  припомнил на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за “Турски поток”. Според БНТ българският премиер казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара и е дал ясен знак на Давутоглу, че пред Местан и Доган избира България.

Телефонният разговор е станал ден след като от пресцентъра на ДПС разпространиха словото на Доган пред елита на ДПС по време на новогодишното тържество в сарая в Бояна. И по времето, когато се появиха информациите в медиите, че Лютви Местан се намира в посолството на Турция в София. За това днес потвърди и Местан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране