22.12.2019 | 13:47
Ето кои организации са писали Стратегията за детето 2019 – 2030 г.
Автори са КНСБ, КТ „Подкрепа“, Националното сдружение на общините, Съюзът на работодателите...

КНСБ, КТ „Подкрепа“, Националното сдружение на общините, Съюзът на работодателите и малко известни НПО-та са автори на скандалната Стратегия за детето 2019 – 2030 г. Документът предизвика вълна от протести заради притеснения, че неправителствени организации ще получат правото да отнемат деца от семействата им.

Основен аргумент на активистите е, че критериите, по които се определя дали едно дете е в риск не са дефинирани ясно и подлежат на интерпретации

Последва и реакция на социалното министерство.  От ведомството се противопоставят на „неверните твърдения на протестиращите”. От там уточниха, че дете ще се извежда от семейството само при крайни случаи на насилие. Такива са склоняването към проституция, просията и трафика. Това ще става и след съдебно решение, казват още от министерството.

Документът е обнародван от „Поход за семейството“:

„След като прегледахме всички документи получени от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) относно неправителствените организации участвали в работата по разработването на Национална стратегия за детето 2019-2030 г. и протоколите от проведените срещи с тях, установихме, че няма никакви лични данни, които да бъдат неправомерно изнесени, защото те вече са били заличени от ДАЗД, съгласно ЗЗЛД и Регламент (ЕС) 2016/679.

Затова публикуваме получената обществена информацията в нейната цялост без никакви промени и изключения. Можете да я изтеглите на адрес:
https://www.family.bg/…/2019-12-22-Dokumenti-ot-DAZD-po-ZDO…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране