06.06.2018 | 21:38
Евродепутатът Новаков – от ТИР, та на глог

Българската “макрониада” доведе до пълна изтощителна екзалтация българския тираджия. Не само заради новите европейски изисквания за командированите работници в транспортния сектор, но и заради юнашкото говорене на управляващите и евродепутата от ГЕРБ – Андрей Новаков, който е и с право на глас в ресорната комисия в Европейския парламент (ЕП). Затова и обявената в понеделник “Победа за България! И капитулация за пакета “Макрон” само потвърди приказката “Не казвай хоп, преди да скочиш”. Оказва се, че международните шофьори може и да продължат да спят в камионите си, да не се прибират у дома всеки месец, но ги “насадиха” на нови ограничения, които бяха определени от бранша за още по-проблематични. Дебатът около пакета “Мобилност” показа и друго – колко неподготвени са изпратените в Европейския парламент български евродепутати. Защото не става само с евробабаитлък, тропане по масата, закани с референдум за излизане от ЕС и “втвърдяване на тона” (по вицепремиера Красимир Каракачанов).

“Сега виждаме, че от всички текстове, които са минали, има и текстове, които са проблемни за нас. Създават проблем, който довчера не е съществувал и не сме могли да реагираме”, оправда се пред бТВ Андрей Новаков, след като транспортните фирми обявиха подготовка за нови протести след грандиозната победа на Новаков, която се оказа грандиозно прецакване. А на въпрос как са се промъкнали новите ограничения по време на гласуването в Комисията по транспорт към ЕП, евродепутатът отговори: “Имаше няколко хиляди поправки”. Е, не е ли работа на всеки депутат, преди да участва в каквото и да е гласуване, да се запознае с всички предложения?

Още преди четири години роденият в Пазарджишко Андрей Новаков влезе в Европарламента на мястото на Томислав Дончев. Тогава е само на 24 години, завършил едновременно две специалности в ЮЗУ-Благоевград – право и публична администрация, преминал кратък трудов стаж през пресцентъра на община Благоевград и бързо се издигнал на върха на младежката организация на ГЕРБ. “Стартирах с недоверие. Виждах в очите на хората, които си мислеха: “Пикльото на 20 и няколко сега ще дойде да се прави…” След това същите хора ми казаха “евалла”, описва себе си преди три години пред “24 часа” Новаков. Изпълнителен и послушен, той успява да се впише в “банката от кадри” на ГЕРБ, които запълниха редиците на партийната номенклатура.

Резултатът засега е резил. Точно резилът около “победата над Макрон” нямаше да е толкова голям, ако евродепутатът не подведе и собствения си лидер

В понеделник вечерта правителственият ВИП на летище София посрещна с ръкопляскания завръщащия се от Албания премиер Бойко Борисов. Представители на превозвачите на крака благодариха на правителството, на премиера, на министъра на транспорта Ивайло Московски, който също участваше в умилителната среща, напомняща на газовите фанфари от 1 март 1998 г. Тогава автобуси с привърженици на СДС посрещнаха вицепремиера Евгений Бакърджиев, който се завърна от Москва и донесе “супердоговор” за доставки и транзит на руски газ.

Тази “пълна победа”, както я нарече във вторник и самият Новаков, се заглуши именно от новите поправки, които излязоха наяве след опиянението. Те показаха, че единственият роден представител с право на глас дори не е знаел какво се гласува в транспортната комисия на Европарламента. Представители на транспортния бранш обявиха, че изискването за командироване на водачите наистина е отпаднало и спането на борда на превозното средство остава разрешено, но пък това ще става при куп условия – на паркинги с видеонаблюдение, тоалетни, душове и т.н. “Ние не знаем да има такива паркинги”, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

А евродепутатът Новаков, който държи да не му се отнема “победата”, обясни, че тези паркинги се намирали на всяка бензиностанция по пътя. Но най-важният проектотекст, който обезсмисля всички обобщения на ГЕРБ като “подвиг”, “пробив” и “победа”, задължава на всяка трета седмица камионът да се връща в страната, в която е установен. Предложението е внесено от германския евродепутат Исмаил Ертуг и цели да се прекрати практиката на фиктивни компании, регистрирани в една страна, но наемащи работници в друга. Тези компании, които били основно в Източна Европа, нямат реален бизнес в страната, в която са регистрирани. “Този текст не е финален. На всичкото отгоре ни се открива такъв хоризонт от време да го борим, както преборихме всичко дотук, че със сигурност до края на годината, преди европейските избори догодина, нещо от това ще влезе в сила. Дотогава българските шофьори и всички останали ще работят по правилата, които важат в момента”, отново не призна загуба Андрей Новаков, който ще се бори до последна капка кръв, само дето не може да улучи с кого точно и как точно.

Но както някога е казал Шекспир: “Всяко безумие има своя логика”. Целият пакет “Мобилност”, известен като пакета “Макрон”, се обсъжда от близо година в Брюксел. А управляващите се присетиха за промените в последните минути на гласуването на текстовете в ресорните комисии. Бойко Борисов не спира да се хвали, че е “приятел” с всички европейски лидери, но трябваше Емануел Макрон и Ангела Меркел да дойдат в средата на май в София, за да представи българската позиция по пакет “Мобилност”. “До 2:30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали, те имат своите аргументи, ние своите”, разказваше Борисов.

Самият евродепутат Андрей Новаков “живя” дори няколко дни в един ТИР

с шофьора Сюлейман, откъдето “предаваше” как минава ежедневието му. “Освен всичко, нашите шофьори през нощта пазят камионите си от нелегални мигранти и крадци, както се случи и с нас. На този фон да създаваме за тях още задължения е лудост”, гласеше един от постовете му в социалната мрежа. А негови избиратели коментираха: “И Давид е бил малък. Но е вярвал в себе си. И знаеш ли каква е разликата между него и теб, Анди? Никой не е вярвал, че той ще победи, а ние вярваме в теб! Надявам се да знаеш колко сме много. Стискаме палци и ти/си желаем успех! Той ще е за всички нас! Заедно можем повече!”

Как обаче при всички тези усилия българският Давид не победи? Управляващите заживяха в собствен мехур от розова вода, в който всяко тяхно усилие, каквото и да е то, се представя за успех. Трябва задължително да се повтаря, че някой отвън по-голям ги е поощрил с едно “браво”, а ако това не стане, те изпадат в злощастно самохвалство. Така и евродепутатът Новаков, усвоил най-доброто от своя патрон – лидера на ГЕРБ, ще си мисли, че е “победил”, а транспортните компании ще събират подписка за излизане на България от ЕС. Карай да е весело.

Илия Вълков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране