27.10.2017 | 21:58
Еврокомисарят по правосъдие се усъмни в перфектността на Цацаров
Думите на главния прокурор се разминавали с резултатите му

Главният прокурор Сотир Цацаров получи знаков урок от еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова относно демагогията.

“Всеки път, когато се срещна със Сотир Цацаров и обсъждам реформите и прокуратурата, неговите думи звучат убедително и говорят за напредък. След това обаче виждам резултатите и в мен се появява съмнение дали всичко е толкова перфектно. Но въпреки това му пожелавам успех в това, което прави”, заяви тя по време на визитата си в София. Йоурова бе у нас заради срещата на правосъдни министри от Западните Балкани и ЕС. Тя се срещна с Цацаров, с премиера Бойко Борисов и с правосъдния министър Цецка Цачева, които без съмнение са я убеждавали в големия напредък на “реформите” им.

Следващият мониторингов доклад за напредъка на България в секторите правосъдие и вътрешни работи ще е готов следващия месец. “Не мога да предскажа точно какво ще има в доклада, но смятам, че ще бъде направена справедлива оценка на напредъка, както и препоръки за това, което трябва да се предприеме в близко бъдеще”, заяви Йоурова.

Отказът на комисията да се премахнат ежегодните мониторингови доклади също е показателен за това как в Брюксел оценяват реформите на българските политици и работата на съдебната система. От години родните евродепутати настояват докладите да спрат, но без успех. Бе организирана и специална среща в Брюксел, на която присъстваха Цацаров и бившият шеф на Върховния административен съд Георги Колев. Тя не даде никакъв резултат.

Докладите продължават да са пълни с критики, като се посочва, че в някои области от обществения живот в България корупцията е правило, а не изключение.

По традиция българските власти ги четат както им е угодно. В едно от становищата на прокуратурата например бе записано, че ще се продължи сегашната линия на поведение – множество шумни операции и обвинения. Досега присъди за корупция няма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране